Tancovala s Putinom na svadbe, dnes ju vymenoval za ochrankyňu sibírskych tigrov. Kto je Karin Kneisslová?

5.9.2024 09:46

Bývalú rakúsku ministerku zahraničia Karin Kneisslovú, ktorá dlhodobo býva v Rusku, prezident Vladimir Putin vymenoval za splnomocnenkyňu pre tigrov ussurijských. Kneisslová predtým niekoľkokrát darovala peniaze jednej prírodnej rezervácii. O vymenovaní informovali rakúske médiá Die Presse a ORF s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

Putin
Foto: TASR/AP

Ohrozený druh a podpora

Tigre ussurijské sú v Rusku ohrozeným druhom. Karin Kneisslová, ktorá je známa okrem iného tým, že v roku 2018 – v čase, keď zastávala úrad rakúskej ministerky zahraničných vecí – tancovala s Vladimirom Putinom na svojej svadbe, bude v budúcnosti podporovať riaditeľa Centra pre tigrov ussurijských Sergeja Aramileva v medzinárodných záležitostiach.

Aramilev to potvrdil agentúre RIA Novosti vo Vladivostoku.

V súčasnosti je výskyt tigra ussurijského obmedzený na oblasť na juhovýchodnom pobreží Ruska v blízkosti hraníc so Severnou Kóreou a Čínou.

Údajne tam stále žije asi 500 exemplárov. Riaditeľ centra pre tigre ussurijské dúfa, že Kneisslová bude mať čoskoro príležitosť chránenú oblasť navštíviť – "možno ešte pred koncom roka".

Tanec s Putinom

Kneisslová za svoj tanec s ruským prezidentom v roku 2018 a pukerlík zožala medzinárodnú kritiku.

Po páde rakúskej vlády ÖVP a FPÖ v roku 2021 sa stiahla z rakúskych verejných funkcií a stala sa členkou správnej rady ruského ropného gigantu Rosnefť. Funkciu opustila po ruskej invázii na Ukrajinu.

Na svojich stránkach uvádza, že "nedobrovoľne" odišla zo svojej rodnej krajiny, pretože čelila "neustálym vyhrážkam smrťou a mala faktický zákaz pracovať v Rakúsku".

Na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade tento rok v júni vyhlásila, že je šťastná, že má novú príležitosť a nový život v Rusku.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. septembra 2024 o tom, čo sa deje v Poltave.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok