Ministerka Dolinková doručila prezidentovi svoju demisiu. Pellegrini ju zatiaľ neprijal

dnes 09:48 , Aktualizované: dnes 18:38

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini v utorok (8. 10.) prijal ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, aby sa oboznámil s jej dôvodmi na podanie demisie a aktuálnou situáciou v slovenskom zdravotníctve.

Prezident zopakoval, že demisiu ministerky akceptuje vtedy, keď dostane od predsedu vlády návrh na jej nástupcu.

Do tej doby Pellegrini požiadal Dolinkovú, aby naďalej plnila svoje povinnosti a sústredila sa na riešenie problémov v rezorte.

"Ja som ešte stále ministerkou zdravotníctva. Demisiu som síce doručila, ale ešte nebola prijatá," poznamenala. Potvrdila, že vo funkcii by mala skončiť až po tom, ako bude dohoda na jej nástupcovi.

Pozrite si vyjadrenie Dolinkovej po stretnutí s prezidentom.

Prezident sa stretol so zdravotníkmi

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) žiadajú, aby prezident nepodpísal návrh konsolidačných opatrení na budúci rok. Očakávajú tiež, že prezident predstaví konkrétne riešenia, ako situáciu riešiť ďalej.

"Stretnutie u pána prezidenta Petra Pellegriniho nevnímame ako zdvorilostné, ale očakávame jasné postoje a návrhy konkrétnych riešení týkajúcich sa zmien v konsolidačnom balíku tak, aby nebola ohrozená stabilita zdravotníckeho systému, pracovné podmienky zdravotníkov a úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov," vyhlásila predsedníčka združenia Monika Kavecká.

Zdôraznila, že v prvom kroku združenie očakáva, že hlava štátu nepodpíše konsolidačný balíček.

Hromadné výpovede

Kavecká pripomenula, že sestry nesúhlasia s konsolidáciou v zdravotníctve, ktorá sa dotýka miezd zdravotníkov. Potvrdila, že ak začne návrh zákona platiť, sestry sú pripravené podať výpovede z nadčasov. Združenie zároveň pozvalo na spoluprácu všetky odborové a stavovské organizácie pôsobiace v oblasti zdravotníctva.

"Žiadame všetkých, aby sa zjednotili a spoločne s nami zasadli za okrúhly stôl, kde by sme si mohli dohodnúť spoločný postup. Veríme, že práve teraz je čas, aby sme všetci spojili sily a ťahali za jeden koniec povrazu," vyhlásila predsedníčka OZ SaPA.

Zároveň informovala, že premiér Robert Fico (Smer-SD) združeniu doteraz neodpovedal na októbrovú žiadosť o rokovanie.

Dodala, že OZ SaPA aktuálne zbiera informácie o situácii v slovenských nemocniciach, týkajúce sa najmä presných personálnych stavov sestier a pôrodných asistentiek.

"Hlavne nás zaujímalo vekové osadenstvo sestier a pôrodných asistentiek, a to sestry od 50 do 59 rokov, sestry nad 59 rokov, či pracujú v jednozmennej prevádzke, či pracujú v nepretržitej prevádzke alebo či vykonávajú prácu na pohotovosti," priblížila predsedníčka združenia.

Je to na Šutajovi Eštokovi

To, kto ju na poste nahradí, je podľa Dolinkovej slov na predsedovi Hlasu-SD Matúšovi Šutajovi Eštokovi a jeho dohode s premiérom a prezidentom. Verí, že nový minister bude mať potrebnú podporu, najmä od šéfa rezortu financií.

Avizovala, že o ďalších krokoch a jej prípadnom pôsobení v Národnej rade SR ako poslankyňa bude informovať po prijatí demisie.

Zdôraznil potrebu zmierniť negatívne dopady konsolidácie

Peter Pellegrini zvlášť zdôraznil potrebu zmierniť negatívne dopady finančnej konsolidácie a stabilizovať situáciu.

„Pokiaľ existujú možnosti, napríklad pri príprave štátneho rozpočtu, ako minimalizovať dopady konsolidácie na úroveň zdravotnej starostlivosti pre slovenského pacienta, vrátane možnosti vyjsť v ústrety niektorým oprávneným mzdovým požiadavkám zdravotníkov, je povinnosťou ministerstva i vlády tieto možnosti využiť,“ vyhlásil prezident.

Hlava štátu apelovala na nutnosť hľadať riešenia, ktoré by zmiernili tlak na zdravotníctvo a zároveň zachovali dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti pre občanov.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. októbra o tom, ako Dolinková oznámila demisiu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok