Koniec nebezpečného úseku: Na Horehroní pribudla nová mimoúrovňová križovatka, v regióne za ňu bojovali roky

8.10.2024 05:00

Najnehodovejší úsek na hlavnom cestnom ťahu medzi Banskou Bystricou a Breznom je minulosťou. Pred obcou Predajná dokončili výstavbu mimoúrovňovej križovatky. V regióne za ňu bojovali celé roky, ale vždy na jej realizáciu chýbali peniaze.

Obyvatelia obcí Predajná a Nemecká v okrese Brezno, ale aj motoristi, ktorí prechádzali na Horehronie, na Chopok, či Čertovicu, si môžu vydýchnuť.

Mimoriadne neprehľadná križovatka

Mimoriadne neprehľadná križovatka, na ktorej mali problémy aj skúsení vodiči, už neexistuje a nahradila ju nová. Najviac za ňu bojovali starostovia Predajnej a Nemeckej. Keďže sa intenzita dopravy neúmerne zvýšila, ich obyvatelia mali z križovatky doslova nočné mory.

Pomohli až eurofondy

Jej príprava sa začala už v roku 2008 a hoci získali stavebné povolenie ešte v roku 2017, chýbali na ňu peniaze. Pomohli až eurofondy a práce stáli celkovo 8 a pol milióna eur. Unikátom bolo aj to, že križovatku budovali v digitálnej podobe z 3D modelov. Išlo o pilotný projekt, ktorý zrejme budú využívať aj inde.

Aktuálne ju motoristi môžu využívať už bez obmedzení. Posledné terénne a sadové úpravy nemajú vplyv na plynulosť dopravy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok