Najväčší projekt od vyhlásenia nezávislosti. Kazachovia súhlasia s výstavbou ich prvej jadrovej elektrárne

dnes 07:52

Občania Kazachstanu v referende súhlasili s výstavbou prvej jadrovej elektrárne v krajine. Vyplýva to z odhadov dvoch prieskumných agentúr zverejnených štátnou televíziou v nedeľu po skončení hlasovania, informovala o tom agentúra AFP.

Jaslovske Bohunice jadrova elektraren
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Výstavbu jadrovej elektrárne podľa odhadov podporilo približne 70 percent hlasujúcich. Volebná účasť bola 63,87 percenta, uviedla komisia. Dodala, že oficiálne výsledky oznámi pravdepodobne v pondelok.

O výstavbu novej elektrárne pri Balchašskom jazere sa uchádzajú Čína, Francúzsko, Rusko a Južná Kórea. Prezident Kasym-Žomart Tokajev tvrdí, že v Kazachstane pôjde o najväčší projekt od vyhlásenia nezávislosti.

Kritikov zadržali

Kritici projektu sa obávajú environmentálnej katastrofy v prípade akejkoľvek havárie v elektrárni. Niekoľko z nich úrady v posledných týždňoch pred referendom zadržali, napísali tamojšie súkromné médiá.

Kazachstan dlhodobo trpí nedostatkom elektrickej energie, hoci je bohatý na ropu a vzácne kovy a je producentom takmer polovice svetovej zásoby uránu.

Rany z minulosti

Otázka jadrovej energie je však v Kazachstane citlivá. V rokoch 1949 až 1989 tam totiž Sovietsky zväz uskutočnil približne 450 jadrových testov, pri ktorých bolo vystavených radiácii 1,5 milióna ľudí, píše AFP.

Jadrová elektráreň by mala byť postavená v blízkosti poloopustenej dediny v kazašských stepiach.

Pozrite si reportáž zo 17. mája 2024 o novej jadrovej elektrárni.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok