Kurská jadrová elektráreň je rovnakého typu ako tragický Černobyľ. Šéf MAAE sa obáva, že bude pod paľbou

23.8.2024 11:54

V Kurskej oblasti, do ktorej sa podarilo vniknúť Ukrajincom, stojí jadrová elektráreň podobná tej v Černobyle. Zrejme sa nachádza v dostrele artilérie a šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu má obavy.

elektráreň záporožie.jpg
Foto: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press
Záporožská jadrová elektráreň (ilustračná fotografia)

Ruské obranné systémy v noci na piatok zneškodnili dron, ktorým sa Ukrajina pokúšala zaútočiť na Kurskú jadrovú elektráreň. Podľa agentúry Reuters o tom informovali ruské médiá.

Zostrelený dron našli podľa správ neďaleko skladiska použitého jadrového paliva. Táto elektráreň, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Kurčatov v Kurskej oblasti, patrí medzi najväčšie v Rusku, pripomína Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo tento útok na Kurskú jadrovú elektráreň za čin jadrového terorizmu.

Hoci TASS je ruskou štátnou tlačovou agentúrou a jej tvrdenia sa v súčasnosti nedajú nezávisle overiť, je jasné, že v Kurskej jadrovej elektrárni sa niečo deje. A zdá sa, že by to mohlo byť vážne.

Osobná kontrola

Jej návštevu totiž plánuje riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Situáciu v Kurskej oblasti, ktorú už vyše dvoch týždňov držia pod kontrolou ukrajinské ozbrojené sily, chce preveriť osobne.

Ako uviedol Grossi pre denník Financial Times, elektráreň je v dosahu delostrelectva obidvoch strán, čo už je dôvod na obavy.

Zariadenie sa nachádza len približne 40 kilometrov západne od mesta Kursk, ktoré má okolo 500 000 obyvateľov. Elektráreň disponuje dvoma aktívnymi reaktormi, dvoma staršími odstavenými jednotkami a dvoma nedostavanými reaktormi.

Podľa vojenských analytikov a dostupných informácií sa ukrajinské jednotky priblížili na vzdialenosť približne 30 kilometrov od elektrárne, čo ich dostáva do dostrelu raketovej a delostreleckej techniky, ktorú dodali západné krajiny.

Rovnako vybavený bol Černobyľ

Obzvlášť znepokojivé je, že reaktory v Kurskej elektrárni sú typu RMBK, teda rovnakého dizajnu ako ten, ktorý spôsobil katastrofu v Černobyle.

Tieto reaktory nemajú ochrannú kupolu, ktorá by ich chránila pred externými hrozbami. „Je to podobné černobyľskej elektrárni,“ poznamenal Grossi a upozornil na riziko, ktoré predstavuje takto exponované reaktorové jadro.

Grossi plánuje počas návštevy diskutovať s manažmentom elektrárne a získať dôkazy o tom, či už bola elektráreň terčom útoku. Ďalším cieľom je zhodnotiť stav vonkajšieho napájania elektrárne a prístupových ciest, keďže nedávne útoky ukrajinských síl zničili viaceré mosty cez rieku Sejm v západnej časti regiónu.

Pozrite si aktuálne správy z rusko-ukrajinského frontu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok