Ak o ne samosprávy neprejavia záujem, ponúkne ich súkromníkom. Banskobystrická župa sa chce vzdať svojich domovov dôchodcov

Banskobystrická župa sa chce vzdať svojich domovov dôchodcov. Plánuje ich preniesť na mestá a obce zatiaľ v troch okresoch. Ak o ne samosprávy neprejavia záujem, ponúkne ich súkromným prevádzkovateľom. Verejnosť ubezpečuje, že žiadne zaradenie rušiť nebude.

Zariadenia pre seniorov alebo domovy dôchodcov vo Zvolene, Brezne a Lučenci už Banskobystrická župa nechce prevádzkovať.

Nemajú vraj peniaze

Tvrdí, že nemá na to peniaze a financovanie je len na jej pleciach. Na rozdiel od miest a obcí, ktoré môžu využiť aj príspevok od štátu.

Tieto 3 okresy si vybrali zámerne. Podľa župy totiž práve v nich najviac suplujú kompetencie obcí pri starostlivosti o seniorov. Mestá na túto ponuku reagujú zatiaľ opatrne. Chcú si počkať na zákon o financovaní sociálnych služieb a potom sa rozhodnú.

Rozhodnutie padne do konca roka

Zdržanliví sú aj v Brezne. Hoci sa chcú o svojich seniorov postarať, tiež potrebujú záruky. Župa už v minulosti odovzdala podobné zariadenia pre seniorov samosprávam v Novej Bani, či Hodruši-Hámroch. Rozhodnutie v týchto troch mestách by malo padnúť do konca roka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok