Na Spiši obnovujú domov dôchodcov. Požiar ušetril drevený kríž v do tla vyhorenej izbe, je to záhada

21.9.2024 07:50

Keď na jar 2022 vyhorel domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi a Slovensko obleteli zábery evakuácie bezmocných starčekov a stareniek, bolo zrejmé, že kým ho opäť opravia, prejde veľa času. Po viac ako dvoch rokoch sa čochvíľa začne posledná etapa rekonštrukcie.

Dôchodcovia na kruté okamihy nedokážu zabudnúť, no veria, že nad nimi vtedy držala ochrannú ruku vyššia moc. Našli aj údajný dôkaz. 

Bolo nevyhnutné, aby osadenstvo bleskurýchlo opustilo horiacu budovu. Kto mohol, utekal po vlastných. Bezvládnym pomáhal každý, kto len vedel. Zamestnanci vtedy ukázali, ako racionálne dokážu uvažovať v kritických okamihoch.

„Vtedy sme mysleli v prvom rade na životy našich klientov,“ povedala riaditeľka Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi Tatiana Mesarčíková.

Záhada dreveného kríža

Požiar si nielenže nevzal žiadny ľudský život, ale nik nebol ani len zranený. Hneď po katastrofe našli klienti domova strechu nad hlavou v športovej hale. Potom ich ubytovali na rôznych miestach.

Medzičasom sa usilovali budovu domova dôchodcov pripraviť aspoň pre provizórnu prevádzku. Bez najvyššieho poschodia, ktoré zhorelo do tla. Pri upratovaní zhoreniska sa stalo niečo, čo si zamestnanci dodnes nedokážu celkom vysvetliť.

„Keď sme prechádzali štvrté oddelenie, bolo tam úplné zhorenisko. Vošli sme do jednej izby, ktorá bola kompletne zhorená. Ale že kompletne. Naši chlapci údržbári našli neporušený kríž,” prezradila vrchná sestra Mária Rochová. Ako je možné, že drevený kríž uprostred plameňov vôbec nezhorel, je pre mnohých záhada. Svoje dôstojné miesto preto dostal v kaplnke domova. 

„Každý sa zamýšľa nad tým, že medzi nebom a zemou je veľký priestor, a že niekto nad nami určite bdie a má ochrannú ruku,“ dodala.

Nový domov dôchodcov

Vedľa aktuálneho domova dôchodcov začali nedávno stavať celkom nový. Pred mesiacom odovzdali zhotoviteľovi stavenisko.

„Už začali práce s výstavbou nového domova dôchodcov s kapacitou 30 miest so všetkým, čo k nemu patrí - s práčovňou, s vývarovňou, s výdajňou stravy,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

Súbežne budú opravovať najviac poškodené najvyššie podlažie zhorenej budovy. Čakajú už len na výsledky verejného obstarávania.

„Veríme, že možno v októbri by sme mohli začať s rekonštrukciou tohto štvrtého vyhoreného poschodia. Pretože toto nám najviac chýba. Tam bolo zničených štyridsať miest,“ dodala riaditeľka Tatiana Mesarčíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok