Návrat do tmárstva a izolácia od pokroku. Univerzitná nemocnica Bratislava a všeobecní lekári kritizujú Kotlára

dnes 16:23 , Aktualizované: dnes 17:59

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) sa dôrazne ohradila voči výrokom splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára.

Univerzitná nemocnica Bratislava
Foto: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava

Nemajú podľa UNB základ v žiadnych vedeckých faktoch a sú v rozpore s medzinárodným vedeckým poznaním. Nemocnica to uviedla na sociálnej sieti.

UNB stojí na strane vedcov

"Zástupcovia Univerzitnej nemocnice Bratislava sa tvrdo ohradzujú voči tvrdeniam pána poslanca Petra Kotlára a plne stoja na strane vedcov, odborníkov a lekárov, ktorí pracujú s vedecky overenými faktami, na základe ktorých sa im darí liečiť a zachraňovať ľudské životy. Spoločne s mojimi kolegami preto vyzývame spoločnosť, aby nepodliehala uveriteľnosti takýchto tvrdení, ktoré našu spoločnosť môžu uviesť do tmárstva a izolovať nás od pokroku a inovácií či už v oblasti medicíny alebo aj v iných odvetviach," uviedol riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Ako zdôraznil, váži si odvahu odborníkov ako Peter Sabaka, ktorí aj napriek osobným útokom naďalej bojujú proti hoaxom a klamstvám.

Nemocnica pripomenula, že počas pandémie na svete v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo takmer 15 miliónov ľudí. Na vrchole pandémie bolo v nemocnici hospitalizovaných asi 500 ľudí s týmto ochorením. Upozornila tiež, že na chorobu zomierali aj zdravotníci, ktorí sa nakazili pri záchrane životov iných ľudí.

Kotlárove vyšetrovanie pandémie

"UNB bude vždy stáť na strane odborníkov a podporovať ich tvrdenia a poznatky, ktoré nadobudli rokmi práce, výskumov a skúseností, ktorí neúnavne pracujú, aby zachránili čo najviac ľudských životov, a to aj napriek útokom a nezmysleným obvineniam," uzavrela nemocnica.

Splnomocnenec Kotlár predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti. Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie. Tvrdeniami sú znepokojení aj vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

SVLS sa pridalo ku kritike Kotlára

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) vyzýva splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára, aby svojimi vyjadreniami nespochybňoval vedecky overené a celosvetovo rešpektované epidemiologické postupy. Je nimi prevencia závažných infekčných ochorení, ktorým je možné predísť očkovaním. Zároveň ho žiada, aby svojimi neodbornými závermi nespôsoboval medicínsku izoláciu Slovenska vo svete. Informovala o tom prezidentka SVLS Monika Palušková.

"SVLS s hlbokým znepokojením eviduje aktivity splnomocnenca vlády Petra Kotlára šíriaceho vo verejnom priestore preukázateľne nesprávne medicínske závery týkajúce sa pandémie COVID-19, ktorá zasiahla svetovú populáciu v rokoch 2020 až 2023," uviedla Palušková. Kotlárové stanoviská sú podľa spoločnosti v rozpore s vedecky overenými medzinárodnými výsledkami výskumu pandémie potvrdenými medicínou založenou na dôkazoch.

Pochybné zdroje

Všeobecní lekári požadujú od vlády, aby v čo najkratšom čase zaujala oficiálne stanovisko k obsahu materiálu, ktorý jej Kotlár predložil. "Splnomocnenec vlády uvádza ako odborné zdroje svojich konštatovaní v predmetnom materiáli pochybné zdroje, ktoré reprezentujú osoby právoplatne odsúdené za falšovanie výsledkov vedeckých štúdií, ku ktorým sa tieto osoby aj priznali. Uvedená súvislosť je mimoriadne medicínsky znepokojujúca," podotkla Palušková. Dodala, že Kotlárové medicínske závery sú nezmyselné a vracajú Slovensko do zdravotníckeho stredoveku.

SVLS upozornila, že úlohou splnomocnenca je preverenie a uvedenie záverov týkajúcich sa vynakladania zdrojov počas pandémie na Slovensku. Zatiaľ podľa lekárov neboli verejnosti predložené konkrétne finančné analýzy.

"Ako všeobecní lekári, ktorí boli počas pandémie COVID-19 vystavení najväčšiemu riziku ochorenia a úmrtia na COVID-19 a ako lekári prvej línie, protestujeme proti výrokom splnomocnenca vlády SR Kotlára, že pandémia prakticky neexistovala. Je neakceptovateľné, aby sa splnomocnenec vlády SR stal šíriteľom preukázateľných neprávd a zároveň dehonestoval obrovské nasadenie zdravotníkov počas pandémie bezprecedentného celosvetového rozsahu, a to nielen na Slovensku," skonštatovala spoločnosť.

Pozrite si reportáž z 2. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok