Odborníci upozorňujú na zavádzajúce tvrdenia Kotlára o covide. Považujú ich za nebezpečné dezinformácie

Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie sa ohradila voči Petrovi Kotlárovi. Varuje, že vláde predkladá informácie, ktoré by mohli vyvolať nesprávne rozhodnutia s nepriaznivými dôsledkami pre zdravie občanov.

Peter Kotlár
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kritika Kotlárových vyhlásení

Výbor Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie reagoval na vyhlásenia splnomocnenca vlády Petra Kolára, ktorý na tlačovej konferencii 2. októbra vyjadril svoje stanoviská k pandémii. Tie odmietajú medzinárodné zdravotnícke normy a odporúčajú zastavenie očkovania mRNA vakcínami.

Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie sa stavia proti týmto tvrdeniam a považuje ich za „nevedecké, zavádzajúce a škodlivé“.

Výbor ďalej zdôrazňuje, že vývoj vakcín, vrátane mRNA vakcín, považuje za „najefektívnejší spôsob prevencie, ktorý zabezpečuje obranyschopnosť jedincov a celej populácie“.

Vyjadrenia Kotlára o (ne)existencii pandémie navyše výbor považuje „nielen za prejav cynizmu a neúcty k jej obetiam, ale aj za zneváženie obetavej práce a nadľudského úsilia celej zdravotníckej a vedeckej obce v boji s vírusom“. Dodáva, že ide o nebezpečné dezinformácie, ktoré prinášajú „do laickej verejnosti neistotu“.

Prečítajte si celé stanovisko Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie:

Výbor Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) sa rozhodol reagovať na verejné vystúpenie splnomocnenca vlády SR MUDr. Petra Kolára z 2.10.2024, a to aj napriek tomu, že predmetnú správu zatiaľ výbor nemá k dispozícii.

Splnomocnenec vlády prezentoval na tlačovej konferencii závažné stanoviská k pandémii, odmietol aktualizované medzinárodné zdravotnícke predpisy a zmluvu SZO o pripravenosti na pandémiu, pričom vyzval štátne orgány na okamžité zastavenie očkovania mRNA vakcínami.

Výbor SSAKI vo svojich dokumentoch zverejnených v rokoch 2020 – 2024 na webe www.ssaki.sk opakovane poskytoval aktualizované odborné stanoviská a usmernenia k problematike pandémie COVID-19, ktoré sú v súlade s medzinárodnými odporúčaniami SZO, EAACI (Európska akadémia alergie a klinickej imunológie) a partnerských zahraničných odborných spoločností v oblasti klinickej imunológie.

Tieto stanoviská sú v ostrom protiklade s tvrdeniami, ktoré prezentoval splnomocnenec vlády SR. Výbor odbornej spoločnosti sa dištancuje od prezentovaných záverov správy a nesúhlasí s odporúčaniami splnomocnenca, pretože ich považuje za nevedecké, zavádzajúce a škodlivé.

Vývoj vakcín, vrátane mRNA vakcín, považujeme za najefektívnejší spôsob prevencie, ktorý zabezpečuje obranyschopnosť jedincov a celej populácie. S ohľadom na nespochybniteľné údaje zdravotníckych štatistík, mnohých publikovaných vedeckých prác, ako aj osobné skúsenosti členov SSAKI v období pandémie COVID-19 považujeme ľahkovážne vyjadrenia splnomocnenca o (ne)existencii pandémie nielen za prejav cynizmu a neúcty k jej obetiam, ale aj za zneváženie obetavej práce a nadľudského úsilia celej zdravotníckej a vedeckej obce v boji s vírusom.

Vyjadrenia splnomocnenca považujeme za nebezpečnú dezinformáciu, ktorá vnáša do laickej verejnosti neistotu, zámerne podkopáva dôveryhodnosť skutočných medzinárodne uznaných odborných autorít a podsúva vláde SR a MZ SR informácie, ktoré môžu viesť k nesprávnym rozhodnutiam s negatívnym vplyvom na zdravie obyvateľov Slovenska.

Z odborného aj etického hľadiska sa SSAKI dištancuje od akýchkoľvek snáh a vyjadrení, ktoré popierajú prácu odborníkov založenú na vedecky overenom poskytovaní zdravotnej starostlivosti s cieľom zachovania zdravia celej spoločnosti.

Fungovanie mRNA vakcíny

Kotlárove výzvy na okamžité zastavenie očkovania mRNA vakcínami odmietajú aj vedci. Štátny ústav pre kontrolu liečiv na svojej sociálnej sieti zverejnil príspevok, v ktorom približuje fungovanie a bezpečnosť mRNA vakcíny.

Podľa ŠÚKL sa „mRNA z vakcíny v tele dlho nezdrží – po splnení svojej úlohy sa rozloží a organizmus ju vylúči“. Tieto vakcíny údajne neobsahujú živý vírus, čo znamená, že nemôžu spôsobiť ochorenie.

Kotlár sa tiež na tlačovej konferencii vyjadril, že isté druhy vakcín ovplyvňujú gény. Podľa ŠÚKL však „mRNA z vakcíny nikdy nevstupuje do bunkového jadra, kde sa nachádza DNA“. Dodáva, že naša DNA po vakcíne zostáva „úplne nedotknutá“.

„Mierne vedľajšie účinky sú známkou toho, že imunitný systém na vakcínu reaguje a spustil proces tvorby protilátok,“ reagoval ŠÚKL na to, či majú mRNA vakcíny vedľajšie účinky a poznamenal, že výskyt, ako aj intenzita vedľajších účinkov závisia od viacerých faktorov - napríklad veku či zdravotného stavu pacienta.

„Očkovanie je potrebné vždy konzultovať s ošetrujúcim lekárom, ktorý pozná anamnézu pacienta,“ uzatvára.

Pozrite si tlačovú besedu Petra Kotlára k prešetreniu pandémie z 2. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok