Cieľom najnovších izraelských náletov sa stala mešita, škola a tábor v Pásme Gazy. Útoky si vyžiadali najmenej 57 obetí

dnes 09:15 , Aktualizované: dnes 16:32

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 40 ľudí a vyše 90 ďalších utrpelo zranenia. Najmenej 17 ľudí vrátane deviatich detí zahynulo pri izraelskom leteckom útoku v oblasti Džabálijá na severe Pásma Gazy.

Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas, informuje agentúra Reuters.

Popoludní si potom úder na utečenecký tábor Džabálija na jeho severe vyžiadal ďalších najmenej 17 mŕtvych, vrátane deviatich detí. Informujú o tom agentúra Reuters a server televízie Al-Džazíra.

Útoky na mešitu a školu

K úderom došlo v blízkosti nemocnice Al-Aksá v Dajr al-Balah. Mešita a škola údajne slúžili ako úkryt pre ľudí, ktorí museli utiecť pred bojmi z iných častí Pásma Gazy.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že uskutočnila „presné útoky na teroristov Hamasu“, ktorí operovali vo veliteľských a kontrolných centrách umiestnených v zasiahnutej škole a mešite.

K útokom došlo v čase, keď sa blíži prvé výročie vojny medzi Izraelom a Hamasom v tejto palestínskej enkláve. Svetoví lídri vrátane šéfa Organizácie Spojených národov Antónia Guterresa či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyzývajú na mier a ukončenie násilia.

Pretrvávajúci konflikt

Počas rýchleho útoku zo 7. októbra 2023 zahynulo v Izraeli viac ako 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

Odvetná ofenzíva izraelskej armády v Pásme Gazy pripravila o život už približne 42 000 ľudí, tiež prevažne civilistov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva palestínskej enklávy ovládanej Hamasom. OSN považuje túto bilanciu za spoľahlivú.

Pozrite si reportáž z 3. októbra 2024 o konflikte na Blízkom východe:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok