Šéfa vlády Hamasu v Gaze zabil Izrael pred tromi mesiacmi. Útok si vyžiadal smrť aj ďalších vysoko postavených

3.10.2024 11:43 , Aktualizované: 3.10.2024 12:02

Izraelská armáda vo štvrtok (3. 10.) oznámila, že v Pásme Gazy zabila šéfa tamojšej vlády, ktorý bol pravou rukou lídra palestínskej teroristickej organizácie Hamas v Gaze Jahjá Sinvára.

Gaza, Izrael
Foto: TASR/AP
Ilustračná fotografia

Rúhí Muštahá bol zabitý pred tromi mesiacmi na severe Pásma Gazy spolu s dvoma vysokými bezpečnostnými činiteľmi Hamasu.

Informoval o tom server The Times of Israel.

Muštahá zahynul pri útoku na podzemný komplex na severe Gazy, ktorý slúžil ako veliteľské a kontrolné centrum Hamasu, tvrdí Izraelská armáda. Podľa Izraela viedol civilnú správu Pásma Gazy a „organizoval teroristické útoky voči Izraelu“.

Hamas sa nevyjadril

Hamas sa k jeho smrti bezprostredne nevyjadril. Podľa izraelských predstaviteľov palestínske hnutie o jeho smrti neinformovalo, pretože sa obávalo poklesu morálky medzi svojimi bojovníkmi.

AP pripomína, že Muštahá bol blízkym spolupracovníkom najvyššieho vodca Hamasu Jahjú Sinvára, ktorý pomohol zorganizovať útok na Izrael zo 7. októbra. Predpokladá sa, že Sinvár je nažive a skrýva sa v Pásme Gazy.

Muštahá bol členom politbyra Hamasu a pomáhal s financovaním jeho ozbrojeného krídla. V roku 1988 ho zatkli izraelské zložky, v roku 2011 ho prepustili v rámci veľkej výmeny palestínskych väzňov za uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita, pripomína think tank EFCR.

Pozrite si reportáž z 2. októbra 2024 o iránskych útokoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok