Čo vám ušlo z V politike: Znižovanie daní v blízkej dobe nehrozí, tvrdí Kamenický. Konsolidácia spustila toxický koktejl, varuje Viskupič

Hosťami druhej časti V politike boli minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS). Témou boli spory v koalícii, ako aj zvyšovanie daní a odchod ministerky zdravotníctva.

 v politike
Foto: ta3

Devastačné účinky konsolidácie

„Dlhová brzda nám bude pôsobiť obrovský problém, lebo sme nad piatym sankčným pásmom, čo spôsobili bývalé tri vlády,“ povedal na úvod relácie minister financií Ladislav Kamenický. Tvrdí, že konsolidáciu si vláda Roberta Fica, ani on ako minister financií, nevymyslela, ale „zhodli sa všetky koaličné aj opozične strany, okrem jednej“.

„Ak by sa bačovalo tak ako doteraz za tri a pol roka, Slovenská republika by sa mohla dostať do bankrotu,“ vyhlásil.

Konsolidačný balíček sa podľa jeho tvrdení snažili vyvážiť tak, aby išlo o „solidaritu bohatých s chudobnými, veľkých firiem s menšími“.

„Aj prezident vníma, že konsolidačný balíček má problémy, že vznikal aj bez dohody,“ uviedol opozičný poslanec Marián Viskupič. „Pán prezident, vyzývame vás, nepodpíšte ho, toto nie je konsolidácia, ktorú Slovensko potrebuje,“ pokračoval.

Podľa jeho slov je konsolidácia potrebná, ale tak, ako je konsolidačný balíček nastavený, bude mať „devastačné účinky, či už na občanov, alebo aj na zdravotníctvo“

Dodal, že „dnes to už hovorí aj odchádzajúca ministerka Dolinková, že nikto s ňou o balíčku nekomunikoval“.

Odchod ministerky zdravotníctva

K odchodu ministerky zdravotníctva sa ďalej poslanec za SaS vyjadril, že „prezident by mal byť nadstranícky a bez prieťahov by mal prijať demisiu, nepredlžovať ten marazmus a dať šancu niekomu ďalšiemu“.

„Rezort zdravotníctva považujem za jeden z najťažších a priznávam, že ministerka to nemala jednoduché,“ reagoval minister Kamenický.

„Nie je pravda, že ministerstvo financií sa nesnažilo komunikovať s ministerkou, ja som jej zaslal sedem strán návrhov,“ poznamenal a dodal, že podľa neho by mal byť nový minister zdravotníctva „krízový manažér“.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 1
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok