Čo vám ušlo z V politike: Znižovanie daní v blízkej dobe nehrozí, tvrdí Kamenický. Konsolidácia spustila toxický koktejl, varuje Viskupič

Hosťami druhej časti V politike boli minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS). Témou boli spory v koalícii, ako aj zvyšovanie daní a odchod ministerky zdravotníctva.

 v politike
Foto: ta3

Toxický kokteil, ktorý zlikviduje Slovensko

Peniaze, ktoré chýbajú v zdravotníctve, sú v ministerstve športu, tvrdí Viskupič.

„V NHL si nikto nedovolí podpísanú zmluvu bez súhlasu hráča len tak zmeniť. Takisto aj lekári mali nejaké pravidlá, a keď sa niečo robí bez ich súhlasu, to je výsledok,“ pokračoval a dodal, že konsolidáciou sa spustil „toxický kokteil, ktorý zlikviduje Slovensko“.

„V zdravotníctve treba efektívnejšie vynakladať peniaze, aby sme ušetrili stovky miliónov,“ vyjadril sa Kamenický.

Na to, o koľko sa navýši rozpočet každého občana, minister financií odmietal odpovedať.

„Dostať deficit zo 6,5 % na 3 % je obrovský problém a budeme musieť konsolidovať aj budúci rok a potom aj ten ďalší,“ zhodnotil.

Na otázku, či môže dať nejaký prísľub verejnosti, že sa dane opäť znížia, odpovedal nasledovne: „Rád by som sa vrátil s balíčkom, keď budeme znižovať dane, ale zatiaľ nám to nehrozí.“

Viskupič vníma konsolidáciu ako „výrazné spomalenie ekonomiky“. Myslí si, že firmy by mali mať „svetielko nádeje“, že sa to opatrenie robí len na určitú dobu.

„Bude z nás skanzen, Slovensko bude trpieť,“ uzavrel.

Kamenický predloží na mimoriadne rokovanie vlády v utorok 15. októbra návrh štátneho rozpočtu a po jeho schválení ho vláda pošle do parlamentu.

Podľa ministra stále prebiehajú rokovania so zdravotníkmi a zatiaľ nepadlo rozhodnutie o objeme financií na energopomoc pre domácnosti. Zo 100 miliónov eur by sa však balík pomoci mohol rozšíriť na 400 až 500 miliónov.

Celú časť relácie si môžete pozrieť vo videu nižšie (začiatok druhej časti - 32:00):

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok