Ficovi sa spory v koalícii nepáčia, konsolidáciu nazval zákonom desaťročia. Budúci rok pôjde do Moskvy

včera 12:35 , Aktualizované: včera 21:45

Predseda vlády Robert Fico priznal, že ani jemu sa nepáčia spory v koalícii. Narážal na nezhody SNS a Hlasu. Pochvaľuje si "vážne" stretnutie koaličnej rady, na ktorej odzneli pádne argumenty a veci si vydiskutovali. Vyjadril sa tak v Sobotných dialógoch na STVR.

Doplnil, že rozpory v koalícii netýkajú. "Na to sa spýtajte SNS a Hlasu," vyjadril sa.

Nesúhlasí s vyjadrením, že pre "spor" o kreslo predsedu NR SR tu máme vládnu krízu. Tá by nastala vtedy, ak by neprechádzali zákony, čo sa podľa neho nedeje.

Rozpory v SNS považuje za "prkotiny", ktoré si musí strana vyriešiť sama. Pre premiéra je kľúčové, že koalícia má v NR SR stále 79 hlasov, ktoré presadili aj konsolidačný balíček. "Nie som otcom národnej strany," povedal.

Potrebné ozdravenie financií

"Nervozita je celkom prirodzená," vyjadril sa v súvislosti s konsolidáciou, ktorú obhajoval tým, že bolo nútené ju urobiť. Odkazuje na to, ako hospodárili vlády Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora. Zdôraznil, že vláda sa za konsolidáciu nehanbí. Konsolidačný zákon nazval "zákonom desaťročia".

Priznal, že bol pripravený spojiť konsolidačný balíček s hlasovaním hlasovanie o dôvere vláde. Urobil by tak, ak by prišli "nezmyselné návrhy" na doplnenie konsolidácie a koaliční partneri by mali pochybnosti.

Vyjadril sa aj k májovému atentátu na svoju osobu. Zopakoval, že strieľal opozičný aktivista. Dátum zverejnenia správy o atentáte nepovedal, pracuje na ňom Slovenská informačná služba.

"Vyzerá to na strašné veci," reagoval na výsledky, ktoré majú byť uvedené vo výslednej správe.

Fico o Dolinkovej

Premiér celkom nerozumie konaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ktorá oznámila svoju demisiu. Pripomenul, že bola súčasťou rokovaní o konsolidačnom balíčku a hlasovala zaň, preto odmieta jej slová, že končí pre podobu konsolidácie. "Gentlemansky sa v tom nebudem hrabať," okomentoval Fico.

Ministerka sa v piatok na tlačovej konferencii vyjadrila, že s ňou nesúhlasí, keďže bude mať vplyv na platy už teraz nespokojných zdravotníkov. Fico deklaruje, že jej odchod berie na vedomie a ďakuje jej za doterajšiu prácu. K dôvodom sa vyjadrovať nemieni.

Fico tiež povedal, že meno nového šéfa rezortu je na stole a dozvieme sa ho v najbližších hodinách, možno dňoch. Pripustil, že dočasne ho môže prevziať minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), ktorého považuje za skúseného človeka. Taktiež potvrdil, že tento post patrí Hlasu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok