Analytik o odchode Dolinkovej: Exspiračný čas už dosiahla. Ministri zdravotníctva sú u nás ako bleskozvod

včera 11:40 , Aktualizované: včera 11:53

V štúdiu sme sa o demisii ministerky zdravotníctva rozprávali s analytikom pre zdravotníctvo z inštitútu INESS Martinom Vlachynským.

STUDIO-TA3-SKYPE-VLACHYNSKY
Foto: ta3

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková končí vo funkcii. Povedala, že tak robí pre osobné presvedčenie, zároveň kritizovala schválenie konsolidačných opatrení.

Priemerná životnosť ministra nie je ani rok a pol

Zdravotnícky analytik Martin Vlachynský sa vyjadril, že od roku 2006 bude „ten, čo nastúpi po Dolinkovej, pätnásty minister zdravotníctva za posledných 18 rokov“.

Dodal, že „priemerná životnosť ministra zdravotníctva nie je ani rok a pol“, a preto by nás jej demisia nemala prekvapovať, lebo „exspiračný čas bežného ministra už dosiahla“.

Myslí si, že ministri zdravotníctva predstavujú „bleskozvod, ktorý to schytá, akonáhle sa nahromadia problémy v zdravotníctve“, čo sa podľa neho deje takmer každý rok, a preto sú odchody z rezortu zdravotníctva časté.

Ďalej skonštatoval, že „to, že stolička sa začína pod ňou triasť, bolo v zákulisí citeľné už nejaký týždeň“, pričom mohla cítiť tlak z koalície. „Tu už sa bavíme o zákulisných veciach. Do akej miery to bolo len rozhodnutie ministerky a do akej miery pociťovala tlak, aby odišla, a chcela to spraviť so vztýčenou hlavou, len aby nebola odvolaná,“ povedal.

Možní náhradníci

V súvislosti s tým, kto by mohol nahradiť ministerku Dolinkovú, odzneli už dávnejšie tri mená: minister školstva Tomáš Drucker, riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková a riaditeľ nemocnice sv. Michala v Bratislave Ladislav Kužela.

Jeden z možných náhradníkov je podľa analytika ako-tak politicky skúsení, pričom ďalší dvaja sú úspešní manažéri.

„Sú to schopní ľudia, i keď treba povedať, že s výnimkou pána Druckera, ktorý má pomerne rozsiahle politické skúsenosti, zvyšní dvaja kandidáti sú úspešní manažéri nemocníc, a preto je otázne, ako by boli úspešní v politike,“ vyjadril sa Vlachynský.

„Nech sú akokoľvek schopní, pokiaľ sa celá vláda nepostaví za nich, veľa toho nedokážu,“ uzavrel.

Pozrite si celé štúdio s Martinom Vlachynským:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok