Politici o demisii Dolinkovej: SNS kritizuje, Hlas vie, čo ju sklamalo, premiér jej dôvody nekomentuje (+anketa)

včera 11:23 , Aktualizované: včera 12:50

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v piatok (4.10.) na tlačovej besede oznámila, že podáva demisiu. Na jej odchod reagovali aj jednotlivé politické strany.

Stretnutie s prezidentom

Prezident Peter Pellegrini je pripravený prijať v najbližších dňoch ministerku zdravotníctva. Chce s ňou hovoriť otvorene o dôvodoch jej avizovanej demisie.

Na budúci týždeň sa stretne aj so zástupcami lekárov, sestier a záchranárov, aby sa priamo oboznámil s ich požiadavkami a ich pohľadom na situáciu v slovenskom zdravotníctve.

"Zdravotníctvo je jedným z kľúčových sektorov z pohľadu kvality života ľudí, ktorú sa súčasná vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení zvyšovať. Rozumiem akútnej potrebe konsolidácie verejných financií ako nevyhnutnej dani za hospodárenie predchádzajúcich vlád. Na druhej strane som však presvedčený, že zo štruktúry všeobecných ozdravných opatrení by sa mali črtať zásadné priority vlády," povedal prezident.

Anketa

Čo si myslíte o odstúpení Zuzany Dolinkovej?

Celkovo hlasov: 144

Reakcia Hlasu

Strana Hlas chápe a rešpektuje rozhodnutie svojej nominantky odstúpiť z postu ministerky zdravotníctva. Myslí si, že ju profesijne a ľudsky sklamalo prijatie konsolidačných opatrení, pre ktoré nemohla naplno realizovať všetky plány. Oceňuje jej prácu.

Avizuje, že nový šéf rezortu bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby.

"Hlas-SD plne podporuje Zuzanu Dolinkovú a váži si jej obetavú prácu na poste ministerky zdravotníctva. Počas svojho 11-mesačného pôsobenia sa naplno venovala rozvoju zdravotníctva a riešeniu problémov, ktoré jej zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora. Vstúpila do rezortu v chaose a zmätku - za stavu, ktorý bol dôsledkom 3,5-ročnej nezodpovednej politiky a nezvládnutia boja s pandémiou, čo viedlo k tisícom zbytočných obetí," vyhlásil Hlas-SD v stanovisku.

Vyzdvihol Dolinkovej prácu. "Napriek týmto nášľapným mínam sa pustila do rozvojových projektov, ako je výstavba nových nemocníc či podpora slovenských lekárov a zdravotníkov. Jej práca priniesla konkrétne výsledky - posilnila sa výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici, zlepšil sa proces schvaľovania nových liekov pre pacientov a zabezpečil sa nárast slovenských medikov na lekárskych fakultách," deklaroval.

Reakcia premiéra

Predseda vlády Robert Fico ďakuje ministerke za vykonanú prácu a nebude komentovať dôvody, ktoré uviedla ako rozhodujúce pri jej rozhodnutí.

Ďalší postup prijme predseda vlády po konzultáciách s predsedom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom.

Reakcia KDH

KDH považuje rozhodnutie ministerky za logický krok. KDH verí, že pre dobro pacientov a zdravotníkov na Slovensku tento rezort prevezme rešpektovaná osobnosť, ktorá bude vedieť hájiť predovšetkým záujmy pacientov a bude mať silnú politickú podporu v boji so záujmovými skupinami v rezorte.

"Dolinková doplatila na nepripravenosť, s ktorou na kreslo ministerky prišla a zároveň chabý rešpekt v rámci celého rezortu, ktorý si nedokázala ani za rok svojho pôsobenia vybudovať. Treba spomenúť viacero zlyhaní, ktoré ministerku Dolinkovú sprevádzali od začiatku jej pôsobenia," napísali.

KDH upozorňuje, že zdravotníctvo je aj kvôli minulým vládam Roberta Fica v zúfalom stave a bez osobnej angažovanosti premiéra, na ktorú kresťanskí demokrati apelovali už niekoľkokrát, nebude možné zaviesť systémové zmeny v zdravotníctve.

"Ministerka zlyhala v najdôležitejšej oblasti, a to v boji za zdravotníkov a pacientov. Čakali sme, že pri návrhu konsolidácie sa postaví a bude bojovať za svoj rezort, za sestry, záchranárov, lekárov a bude sa biť do poslednej chvíle. To sa však nestalo a ministerka radšej rezignovala," dodáva poslanec František Majerský (KDH).

Reakcia Za ľudí

Na demisiu ministerky reagovala aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Uviedla, že kolaps zdravotníctva a neochota bojovať za záujmy zdravotníkov pri balíku Roberta Fica "ožobračuje" ľudí.

Remišová doplnila, že personálny rozvrat v trenčianskej nemocnici je priamo zapríčinený "diletantizmom" ministerky a že prienik finančných skupín do zdravotníctva je vizitka končiacej "instagramovej" ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

Doplnila, že ide pritom o "dokonalú ilustráciu odbornej a morálnej vyprázdnenosti" strany Hlas, ktorá sa podľa nej v plnej miere podieľa na celkovej deštrukcii Slovenska aj v iných rezortoch.

"Verím, že novým ministrom nebude bábka v rukách finančných skupín, ale človek, ktorému skutočne záleží na pacientoch", napísala Remišová.

Progresívne Slovensko

Demisia podľa Progresívneho Slovenska nijako nevyrieši krízu v sektore.

"Robert Fico (Smer-SD) je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom," vyhlásilo hnutie s tým, že v stávke sú zdravie a životy "nielen v trenčianskej nemocnici".

Reakcia SNS

SNS berie rozhodnutie ministerky na vedomie. Dolinková podľa strany dlhodobo nepredstavila pre zdravotníctvo žiadnu víziu. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

"Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas COVIDU-u," vyhlásila Škopcová a dodala, že počas Dolinkovej pôsobenia na rezorte zdravotníctva sa prehĺbilo zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Drucker pozíciu nechce

"Je mi osobne ľúto odchodu Zuzany Dolinkovej, ale jej dôvodom rozumiem. Očakával by som však, že obratom na svoj post rezignuje aj splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid 19. Okrem iného aj preto, že jeho činnosť je všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovanie zdrojov počas pandémie Covid 19," reagoval minister školstva Tomáš Drucker.

Dodal, že o žiadnu inú funkciu nemá záujem. "Som zodpovedný za plnenie programového vyhlásenia vlády v oblasti vzdelávania. Na rezorte sme rozbehli 40 projektov programu zmien. Mojou úlohou je dotiahnuť tieto projekty do úspešného konca," povedal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok