Politici o demisii Dolinkovej: SNS kritizuje, Hlas vie, čo ju sklamalo, premiér jej dôvody nekomentuje (+anketa)

včera 11:23 , Aktualizované: včera 12:50

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v piatok (4.10.) na tlačovej besede oznámila, že podáva demisiu. Na jej odchod reagovali aj jednotlivé politické strany.

c210f9d5-1acf-4fa2-bea3-3fede242ca8a.jpg
Foto: ta3/Monika Podstavková

Reakcia Slovensko

Podľa hnutia Slovensko ministerka počas svojho pôsobenia nespravila nič pozitívne pre pacientov a zdravotníctvo.

"Za rok sa podarilo mnoho v prospech biznisových hráčov, ale veľmi veľmi málo v prospech pacientov. Podarilo sa jej zrušiť ľuďom zubné benefity, odložiť maximálne čakacie lehoty na operácie, ktoré mali platiť od začiatku roka, podarilo sa jej zvýšiť zdravotné odvody, zastaviť centrálny systém objednávania pacientov na vyšetrenia, zvýhodniť nemocnicu Penty pri Pláne obnovy a odolnosti a tým ohroziť milióny eur z EÚ, podarilo sa jej zastaviť výstavbu novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách, ktorej projektová príprava bola už v cieľovej rovinke," povedal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Podľa neho ministerka vo svojej funkcii najviac času venovala sebe samej a zanedbávala prácu, ktorú mala robiť ako ministerka v prospech občanov.

Reakcia SaS

K odstúpeniu podľa SaS mala prísť oveľa skôr.

"Jej odstúpenie sme požadovali už od leta, k viacerým pochybeniam, ktoré boli pre jej koniec dostatočným dôvodom sa napokon pridal konsolidačný balíček a výpovede zdravotníkov ako pomyselný posledný klinec do rakvy neschopnej ministerky zdravotníctva," vyhlásil predseda SaS Branislav Gröhling.

"Potvrdila, že obeťou konsolidácie je aj slovenské zdravotníctvo," skonštatoval.

Poslanec SaS v Národnej rade Tomáš Szalay vyzval prezidenta, aby demisiu prijal. Rok Dolinkovej na čele rezortu zdravotníctva označil za stratený. Napriek skúsenostiam zo sektora podľa Szalaya nedokázala zrealizovať svoje vízie. "Prešľapovalo sa na mieste, problémy sa nabaľovali," poznamenal Szalay. Mieni, že k Dolinkovej odchodu výrazne "dopomohol" aj sám predseda vlády Robert Fico.

"Nielen tým, že zdravotníctvo sa nestalo premiérskou témou, ale aj tým, že vláda dávala priestor rôznym 'kotlárovcom' - dezinformátorom. Podkopávala tým nohy nielen Dolinkovej, ale i celému zdravotníctvu," dodal.

Liberáli zároveň vyzvali premiéra, aby Dolinkovú nahradil schopným človekom, ktorý bude mať potenciál presadiť dôležité zmeny v zdravotníctve. "To potrebuje rázny rez," zvýraznil Szalay.

Pozrite si celú tlačovú besedu SaS:

Reakcia Demokrati

"Namiesto Dolinkovej musí prísť nespochybniteľný odborník nie politik," tvrdia Demokrati.

Podľa Demokratov sú jej slová potvrdením, že tejto vláde nikdy o zdravie ľudí nešlo. 

"Dolinková naplno odhalila a potvrdila, že Robert Fico kašle na ľudí, je mu jedno koľko lekárov a sestier odíde, že nemocnice spadnú ľuďom na hlavu a že jednoducho nebude mať kto pomôcť chorým. Dolinková nebola manažérsky pripravená zvládať tento rezort," hovorí predseda strany Jaroslav Naď.

Lekárka a podpredsedníčka Demokratov Andrea Letanovská, dodáva, že "ministerka je a bola len symptómom chorého slovenského zdravotníctva. Neodbornosť, prepojenosť na finančné skupiny a rôznych lobistov, ale aj nezáujem o pacienta a rozkrádanie. To je skutočná rakovina, ktorá ničí slovenské zdravotníctvo. Je zrejmé, že táto vládna koalícia v zdravotníctve netuší, čo má urobiť". 

Lekárske Odborové Združenie

"Odstúpenie vnímame ako politický krok pre verejnosť. Zároveň tým ministerka potvrdila, že konsolidácia na úkor zdravotníckeho personálu ohrozuje funkčnosť zdravotníctva," hovorí predseda LOZ Peter Visolajský.

Po destabilizácii personálu sa ministerstvo zdravotníctva podľa neho nedá viesť. "Treba úprimne povedať, že k práci ministerky sa lekári vyjadrili už v júni tohto roka, kde verejne povedali, že nemá našu dôveru," dodal.

Združenie sestier a pôrodných asistentiek

Odstúpenie ministerky zdravotníctva nie je prekvapením. Uviedlo to Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Ide podľa nich o dôsledok mnohých zlyhaní.

"Na našom kritickom postoji ku konsolidačnému balíku na úkor zdravotníkov sa odstúpením ministerky zdravotníctva nič nemení," doplnilo združenie.

Pozrite si tlačovú besedu Zuzany Dolinkovej, ktorá oznámila, že podáva demisiu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok