Milióny Američanov rozhodnú presne o mesiac. Harrisová mierne vedie v prieskumoch, Trumpovi pomáha manželka

dnes 11:48 , Aktualizované: dnes 12:53

Presne o mesiac milióny Američanov rozhodnú o novom prezidentovi. Voľby mnohí analytici označujú za najdôležitejšiu politickú udalosť roka, keďže určí ďalšie smerovanie najsilnejšej ekonomiky sveta. A nielen jej. Aktuálne prieskumy na celonárodnej úrovni ukazujú, že mierne vedie Kamala Harrisová.

Vráti sa do Bieleho domu Donald Trump alebo budú mať Spojené štáty prvú prezidentku? To je otázka, na ktorú Američania dostanú odpoveď 5. novembra.

Voľby, ktoré ich čakajú, budú nielen kľúčové, ale podľa prieskumov aj mimoriadne tesné. Aj preto obaja kandidáti denne kampaňujú a zameriavajú sa najmä na nerozhodnuté štáty. Trump si vybral hurikánom zdevastovanú Severnú Karolínu, Harrisová zase Michigan.

"Donald Trump dáva veľké sľuby, ktoré nikdy nesplní. Spomínate si, ako povedal, že iba on dokáže v Amerike vytvoriť pracovné miesta v priemysle? Výsledkom bolo to, že kým bol prezidentom, prišli sme o takmer 200-tisíc pracovných miest,“ povedala Harrisová.

Trumpovi zase v kampani pomáha jeho početná rodina vrátane manželky Melánie. Tá však spôsobila rozruch svojou avizovanou knihou, ktorá jej vyjde budúci týždeň. V biografii okrem iného podporila právo žien na potrat.

Nebolo by na tom nič mimoriadne, keby jej manžel nebol tvrdým zástancom interrupcií. Podľa analytikov sa však aj s pomocou manželky takýmto spôsobom snaží získať hlasy medzi voličkami. 

No a k nadchádzajúcim voľbách sa vyjadril aj dosluhujúci prezident Biden, ktorý na záver svojho mandátu prvýkrát predstúpil pred novinárov na prekvapivej tlačovej besede. 

„Som presvedčený, že voľby budú slobodné a spravodlivé. Neviem, však či budú pokojné. Veci, ktoré Trump povedal naposledy, keď sa mu nepáčil výsledok volieb, boli veľmi nebezpečné," dodal Biden.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok