Kotlárove dezinformácie, bez Ficovej podpory, kritika konsolidácie. Dolinková ani nie po roku končí

včera 10:34 , Aktualizované: včera 12:09

Ministerka zdravotníctva o tom informovala na piatkovej tlačovej konferencii (4. októbra). Dôvodom je prijatá konsolidácia, riešenie dezinformácií aj strata Ficovej podpory.

Zuzana Dolinková nevidí dôvod pokračovať vo funkcii ministerky zdravotníctva. Dôvodom je parlamentom prijatý konsolidačný balík, kvôli ktorému podľa jej slov "nevie garantovať správne smerovanie slovenského zdravotníctva".

Jedenásť rokov náprávania škôd

V úvode ministerka spomína, že v čase, keď nastúpila na post ministerky, našla rezort v katastrofálnom stave. Veľa vecí nebolo pripravených, alebo boli pripravené "amatérsky". Hovorí, že musela naprávať "zbabrané" zdravotníctvo.

Okrem iného musela riešiť optimalizáciu nemocníc, ktoré bolo vytvorené podľa dánskeho modelu, ktorý podľa Dolinkovej absolútne nekorešpondoval so stavom na Slovensku.

"Rozvrátené boli aj projekty. Neexistovala žiadna výzva na zastavenie zadlžovania slovenského zdravotníctva, preto dnes čelí zdravotníctvo kritike z Bruselu," spomína ministerka.

Rovnako tak pripomína, že takto pred rokom pediatri podávali výpovede, dnes je táto situácia podľa nej pod kontrolou a kríza je zažehnaná. 

Zaoberala sa aj kardiologickým oddelením v Trenčíne, témou, ktorá nedávno zarezonovala v médiách. Neskôr vyvstali aj isté problémy na pediatri.

Ministerka tvrdí, že žiadna kauza v prípade výmeny potrubia v nemocnici ani neexistovala a dnes je všetko v nemocnici vyriešené. 

Rovnako tak ministerka spomína aj výstavu nemocnice sv. Martina v Martine. Podľa jej slov momentálne prebieha všetko tak ako má, výstavba pokračuje a Slovensko sa o pár rokov dočká modernej inštitúcie. 

Na konci zhrnutia svojich aktivít na ministerstve dodáva, že odvrátila hrozbu, keď mohlo Slovensko prísť o peniaze z plánu obnovy, ktoré boli vyčlenené na výstavbu vyššie spomínanej nemocnice.  

Zahltenie dezinformáciami

Dolinková sa obula aj do témy pandémie. Pýta sa, kto nesie zodpovednosť za 20-tisíc obetí COVID-19 a kto sa ospravedlní pozostalým.

Rovnako tak bola nebola úplne stotožnená so zvolením splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára.

"Od začiatku som načúvala a bola účinná. No pýtam sa, ako je možné, že na jednej strane má minister zdravotníctva za 11 mesiacov upratať desaťročie neriešený rezort, a na druhej strane tu máme riešiť, či tu je alebo nie je pandémia, či sme čipovaní, či vakcína mení alebo nemení DNA a podobné dezinformačné správy," kritizuje ministerka.

Strata garancie a demisia

V závere tlačovky Dolinková prezrádza, že konsolidácia verejných financií sa žiadnym spôsobom nemala dotknúť zdravotníctva.

"Po jej schválení nevieme garantovať pacientom, že sa v stanovenom čase dostanú na vyšetrenie alebo operáciu. Nevieme garantovať, že sa slovenské zdravotníctvo bude uberať správnym smerom," vyhlásila Dolinková.

Jedným dychom dodáva, že premiérskou témou zdravotníctvo nie je ani nebolo a rovnako necítila jeho podporu.

Celú tlačovú besedu ministerky zdravotníctva si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok