Kardiologické oddelenie v Trenčíne drží na nohách jeden lekár, hovorí Stachura z KDH. Nemocnica tvrdí, že klame

15.8.2024 15:47 , Aktualizované: 15.8.2024 18:51

Jeden lekár, neistota pacientov a porušovanie Zákonníka práce. Tak opisuje situáciu na kardiologickom oddelení Fakultnej nemocnice v Trenčíne poslanec KDH Peter Stachura. Vedenie nemocnice však tvrdí, že je všetko inak.

Na Fakultnú nemocnicu v Trenčíne sa v poslednom období valí jeden problém za druhým. V špeciálne zložitej situácii sa ocitlo tamojšie kardiologické oddelenie, ktoré prednedávnom prišlo o primára Petra Blaška. Ten podľa oficiálnych informácií na oddelení skončil po vzájomnej dohode s novým riaditeľom nemocnice Michalom Plesníkom, ktorého na tento post menovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Podľa medializovaných informácií však skôr išlo o výpoveď, ktorú Plesník objasnil tým, že má pre kardiológiu inú víziu. Po odchode Blaška rezignovalo mnoho zamestnancov oddelenia a to sa vzápätí ocitlo v zložitej situácii.

Tú sa nepodarilo vyriešiť dodnes. Podľa informácií denníka SME na kardiológii tento týždeň slúži len jeden lekár.

Vraj porušili Zákonník práce

Túto informáciu potvrdil aj poslanec NR SR Peter Stachura (KDH), ktorý sa do nemocnice prišiel neohlásene pozrieť.

Ako uviedol na tlačovej besede, na oddelení dochádza týmto stavom k porušeniu Zákonníka práce, keďže daný lekár pracuje na oddelení týždeň vkuse. Jedinou výnimkou je streda, keď na popoludňajšiu a nočnú službu príde ďalší lekár.

Podľa Stachuru pracuje lekár na oddelení na dohodu a je „požičaný“ z Banskej Bystrice. Od rána do jednej hodiny poobede zabezpečuje chod kardiologických intervencií a následne slúži aj na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Pána Plesníka som sa pýtal, či to vníma ako normálne a či si nemyslí, že ide o porušenie Zákonníka práce. Povedal mi, že si to musí preveriť, ale že si to nemyslí,“ povedal Stachura.

Nemocnica tvrdí opak

ta3 sa obrátila s otázkami ohľadom pôsobenia tohto lekára na vedenie FN v Trenčíne. To však oponuje, že tvrdenie poslanca sa nezakladá na pravde.

„V práci na kardiologickom oddelení bol okrem uvedeného lekára aj jeho kolega, ktorého prítomnosť na pracovisku je riadne zaznamenaná, a lekári kardiológovia z interného oddelenia FN Trenčín. Rozvrh pracovných zmien na kardiologickom oddelení uskutočňuje FN Trenčín v súlade so Zákonníkom práce,“ uviedla pre ta3 hovorkyňa trenčianskej nemocnice Martina Holecová.

Na Kardiologickom oddelení slúžia celkovo 11 lekári, vrátane lekárov, ktorí zotrvávajú na našom kardiologickom oddelení počas trvania ich výpovednej doby do 31. augusta 2024,“ dodala.

Podľa hovorkyne nemocnici vypomáha lekár zo Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb kvôli tomu, že viacerí zamestnanci ohlásili, že nemôžu pracovať na poslednú chvíľu. Chod oddelenia preto zastrešil lekár, o ktorom hovoril aj Stachura.

„Vykonáva činnosť v súlade s uzatvorenou Dohodou o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru a  ustanoveniami Zákonníka práce,“ uzavrela Holecová.

Pozrite si tlačovú besedu KDH ku návšteve na kardiologickom oddelení:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok