Vojenský špeciál odletel do Libanonu. Slovákov má dopraviť do bezpečia, vyzdvihne ich na Cypre

4.10.2024 08:52 , Aktualizované: 4.10.2024 16:28

Vojenský špeciál odletel z letiska Kuchyňa do Libanonu. Má odviezť slovenských občanov do bezpečia. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na sociálnej sieti.

Slovensko v piatok ráno (4. októbra) vyslalo vojenské lietadlo na evakuáciu ľudí z Libanonu, okrem Slovákov prepraví aj občanov iných štátov, podľa skorších informácií tiež Čechov. 

Odlet stroja potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí.

Evakuácia po útokoch Izraela

Pre evakuačný let sa Bratislava rozhodla po tom, ako izraelská armáda začala v Libanone intenzívne útočiť na ciele spojené s šiitským militantným hnutím Hizballáh.

Podľa šéfa diplomacie Juraja Blanára o evakuáciu z Libanonu prejavilo záujem zatiaľ 31 Slovákov vrátane pracovníkov slovenskej ambasády a ich rodinných príslušníkov.

Armádny letecký špeciál odvezie z Libanonu tiež viac ako 40 občanov iných štátov, ktorí o to požiadali.

Vo štvrtok Bratislava informovala, že sú medzi nimi aj Česi. Podľa skorších informácií českého ministerstva zahraničných vecí prejavilo o slovenský evakuačný let záujem 18 osôb smerujúcich do Česka.

Poskytnutie humanitárnej pomoci

Slovensko poskytlo zdravotnícky materiál pre libanonské ministerstvo zdravotníctva. Sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra zo svojich zásob vyčlenila 120.000 kusov injekčných ihiel a 120.000 kusov injekčných striekačiek, ktoré získala od ministerstva zdravotníctva.

Slovensko tak urobilo na základe oficiálnej požiadavky libanonskej vlády cez Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (EUCPM). Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a Ozbrojených zboroch SR darovalo lekárničky a sušené mlieko. Časť humanitárnej pomoci odchádza do Bejrútu aj na základe bilaterálnej žiadosti.

Repatriácia prebehne z Cypru

Rezort vnútra upozornil, že repatriácia občanov priamo z Libanonu by nebola z bezpečnostného hľadiska civilnými lietadlami možná. Letecký útvar MV SR preto vykoná repatriácie z Cypru. V tejto súvislosti bol aktivovaný modul leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter.

Slovenský modul využijú aj ďalšie členské štáty mechanizmu EUCPM, ako napríklad Česká republika, Maďarsko a Chorvátsko.

Na palube lietadla bude počas každého letu prítomný aj štvorčlenný zdravotnícky tím partnerov modulu - Asociácie samaritánov SR a Johanniter-Unfall-Hilfe e.V z Nemecka. Členovia tímu Euracare budú zabezpečovať registráciu evakuovaných osôb, ako aj ich zdravotnú prehliadku, krízovú intervenciu či psychosociálnu starostlivosť. Celkovo vykoná letka ministerstva počas soboty 5. októbra tri lety.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok