Vojenský špeciál pre Slovákov v Libanone odletí v piatok. O pomoc nás požiadali ďalšie štáty, rezort vydal odporúčania

3.10.2024 17:09 , Aktualizované: 3.10.2024 18:52

Vojenský špeciál odletí v piatok (4.10.) po Slovákov v Libanone, aktuálne je ich zaregistrovaných viac ako 30. Do Libanonu zároveň odvezie viac ako dvojtonovú humanitárnu zásielku potravín a zdravotníckeho materiálu.

vládny špeciál
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Vládny špeciál Slovenskej republiky

Slovensko je okrem toho pri evakuácii súčinné aj s ďalšími štátmi, ktoré prejavili záujem o pomoc pri návrate ich občanov. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Naše veľvyslanectvo je neustále v kontakte s občanmi SR v Libanone, ktorí dostávajú všetky potrebné informácie, aby sa mohli rozhodnúť, či majú záujem o evakuáciu. Aktuálne je zaregistrovaných 31 slovenských občanov vrátane zamestnancov zastupiteľského úradu a ich rodinných príslušníkov," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) s tým, že zastupiteľský úrad SR v Bejrúte pokračuje naďalej v činnosti v nevyhnutnom krízovom režime.

O evakuáciu požiadali aj cudzinci

Slovenská republika je pri evakuácii súčinná taktiež s ďalšími štátmi s cieľom pomôcť občanom týchto krajín pri odchode z Libanonu.

O využitie slovenských evakuačných letov do tejto chvíle požiadalo viac ako 40 občanov Arménska, Česka, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Spojených štátov amerických či Srbska. Tých má slovenský vojenský špeciál dopraviť do cyperskej Larnaky.

Odporúčania rezortu diplomacie

Od 1. októbra 2024 je v prevádzke Medzinárodné operačné krízové centrum rezortu diplomacie. Občania SR v núdzi sa môžu na jeho pracovníkov obrátiť 24 hodín denne sedem dní v týždni na telefónnom čísle +421 2 5978 5978.

MZVEZ SR dôrazne odporúča, aby slovenskí občania v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí https://i.mzv.sk/registracia alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

OBČANIA SR V LIBANONE

V platnosti je cestovné odporúčanie 4. stupňa - ODPORÚČANIE OPUSTIŤ KRAJINU.

Veľvyslanectvo SR v Bejrúte je v kontakte s občanmi SR, ktorí prejavili záujem o evakuáciu. Občania SR, ktorí tak doposiaľ neurobili, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Bejrúte a registrovať sa na emailovej adrese cons.beirut@mzv.sk alebo telefonicky na čísle +961 81313423.

OBČANIA SR V IZRAELI

V platnosti je cestovné odporúčanie 3. stupňa - ODPORÚČANIE NECESTOVAŤ (necestovať do určitých oblastí).

Rezort diplomacie sa pozorne venuje aj aktuálnej situácii v Izraeli a v prípade potreby je pripravený poskytnúť nevyhnutnú pomoc občanom SR. Veľvyslanectvo SR v Tel Avive ani ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nezaznamenali záujem slovenských občanov o evakuáciu. Izraelský národný prepravca naďalej uskutočňuje lety a v prevádzke je tiež medzinárodné Letisko Bena Guriona v Tel Avive. Občania SR, ktorí sa ocitli v núdzi, môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Tel Avive na telefónnom čísle +972 544556642.

OBČANIA SR V IRÁNE

V platnosti je cestovné odporúčanie 4. stupňa - ODPORÚČANIE OPUSTIŤ KRAJINU.

Pozrite si reportáž o evakuácii Slovákov z Libanonu z 2. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok