Evakuácia Slovákov je nevyhnutná. Do Libanonu posielame našich vojakov

dnes 12:39 , Aktualizované: dnes 15:05

Vláda schválila vyslania slovenských vojakov do Libanonu. Po tom, ako Izrael zintenzívnil letecké útoky na Libanon a spustil aj pozemnú ofenzívu, krajinu opúšťajú tisícky ľudí. Ide aj o zahraničných občanov vrátane Slovákov.

Spartan lietadlo evakuácia
Foto: TASR/Marko Erd

Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná.

Zámer schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov. Podľa zdrojov ta3 majú záujem opustiť Libanon desiatky Slovákov.

Dvojfázová evakuácia

"Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone," priblížil rezort. Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb.

Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach. "V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR," vysvetlilo MO. Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín.

"V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc," dodalo ministerstvo.

Evakuujú aj iné krajiny

S evakuáciou svojich občanov už začalo Turecko, Holandsko, Španielsko, Južná Kórea a mnoho ďalších krajín. V samotnom Libanone opustilo svoje domovy už vyše milión ľudí.

Pozrite si reportáž o evakuáciách z Libanonu.

Desiatky Slovákov chcú odísť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po rokovaní vlády spresnil, že evakuačné lety by sa mali zrealizovať na konci týždňa.

V rámci prvého letu vojenského špeciálu, ktorého vyslanie na evakuačné účely schválila vlády, bude lietadlo viezť do Bejrútu aj humanitárnu pomoc s hmotnosťou 2,5 tony, obsahovať bude najmä potraviny a lieky. "Chceme i takouto formou zmierniť utrpenie tých, ktorí doplácajú na ozbrojený konflikt v regióne," uviedol Blanár.

Šéf slovenskej diplomacie oznámil, že o evakuáciu už požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a slovenskú ambasádu v Libanone 31 slovenských občanov. "Ten počet sa určite bude meniť," upozornil.

Dodal, že slovenský špeciál by mal evakuovať aj občanov iných krajín. "Tak, ako my v podobných situáciách využívame evakuačné lety iných krajín, v tomto prípade recipročne o súčinnosť požiadala česká, poľská, cyperská i chorvátska strana. Ponúkli sme pomoc aj Ukrajine, zatiaľ nereagovala," priblížil.

Pozrite si tlačovú besedu ministra zahraničia Juraja Blanára o evakuácii slovenských občanov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok