Glück navrhol KDH, aby si zmenilo názov na PDH. Čaučík nazval konsolidáciu "čiernym dňom pre Slovensko"

3.10.2024 20:58 , Aktualizované: včera 08:01

Vo štvrtok 3. októbra o 21:00 h v Královi na ťahu ste si mohli pozrieť diskusiu dvoch proti dvom. Pozvanie prijali Smer-SD a KDH. Moderoval Braňo Král. Smer poslal Richarda Glücka a Daniela Karasa, na druhej strane boli Jozef Hajko a Marián Čaučík z KDH.

22:00 Celú reláciu nájdete na konci článku.

22:55 Hlasovanie sme ukončili. Smer získal 74,44 % a KDH 25,56 % hlasov.

21:52 Glück uštipačne povedal, že KDH by sa mohlo volať PDH - Progresívno-demokratické hnutie. Myslí si, že Holečková má príliš blízko k PS.

21:52 Čaučík povedal, že rešpektujú rozhodnutie Martiny Holečkovej rešpektujú, ale v klube im chýba.

21:50 Glück sa vyjadril aj ku konflikte v koalícii. „Verím, že naši koaliční partneri si to vyjasnia vo svojich koaličných kluboch a nebudú si nechávať štipľavé odkazy cez médiá,“ povedal. Karas dodal, že celistvosť koalície dokázalo dnešné hlasovanie o konsolidácii, v ktorom hlasovalo za všetkých 79 koaličných poslancov.

21:47 Karas povedal, že charity by mali dostať výnimku voči transakčnej dani a momentálne na tom pracujú.

21:46 Čaučík pripomenul transakčnú daň. Nová daň im príde nespravodlivá voči živnostníkom, ale aj voči charitám a mimovládnym organizáciám. Novú daň budú platiť napríklad aj rehoľné sestry.

21:44 Karas si myslí, že ak by bol znovu v čele Matovič, Heger, Sulík a Ódor, boli by sme v bankrote a dopadli by sme ako Grécko.

21:43 Čaučík pripomenul, že v konsolidačnom balíčku je ochromený rodičovský bonus aj dôchodok.

21:42 Glück vyzval KDH, aby spoločne so Smerom prijali prorodinné opatrenia, keďže na Slovensku klesá pôrodnosť a pribúda ľudí v dôchodkovom veku.

21:32 Hajko uviedol, že zdvihnutie DPH je najjednoduchší spôsob, ako získať peniaze do štátnej kasy. Stačí na to zmeniť jedno číslo v zákone, tvrdil.

21:27 Karas povedal, že DPH zdvihli, lebo museli, hoci v minulosti tvrdili, že ju zdvihnúť nechcú. Dodal, že je možné, že ak ozdravia verejné financie, dane sa môžu vrátiť na pôvodnú úroveň.

21:26 Čaučík si myslí, že Glück sa vyhýba odpovediam o konsolidácii, a preto opakovane hovorí o pandémii.

21:24 Glück tvrdil, že Smer v minulosti zažil krízy v spoločnosti, Čaučík oponoval, že nie v takom rozmere, akým bola pandémia.

21:24 Čaučík uviedol, že aj keby bol vo vláde počas pandémie Smer, tak by stále bola nutná konsolidácia.

21:18 Hajko hovorí o "zbabranej konsolidácii". Povedal, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorila o navýšenom rozpočte pre rodiny o 270 eur. „Týka sa toho, že ste zrušili rodičovský dôchodok, obmedzili ste daňový bonus a zvýšili ste DHP", povedal. Inflácia podľa neho bude vyššia o 5 percent budúci rok.

21:16 Glück dodal, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť uviedla, že pre priemernú rodinu bude 230 eur.

21:12 Richard Glück vyhlásil, že ľudí počas pandémie šikanovali. Obvinil KDH, že v mene Stachuru (KDH), ktorý bol štátnym tajomníkom na ministerstve zdravotníctva, sú zodpovední "za prehajdákanie miliónov".

21:10 „Tento deň a táto konsolidácia je čiernym dňom pre Slovensko,“ povedal Marián Čaučík z KDH. Tvrdí, že chýbal dialóg.

21:06 Jozef Hajko (KDH) spomenul, že výdavky sa zvýšili aj kvôli ťažkej situácii, ktoré spôsobila vojna na Ukrajine, inflácia či pandémia. Priznáva, že minulá vláda robila chyby, ako napríklad očkovacia lotéria. Ale šetriť sa mohlo podľa Hajka už tento rok. Tvrdí, že môžeme očakávať prudký nárast cien energií.

21:03 Daniel Karas (Smer) na začiatku povedal, že koalícia je jednotná a idú rovnakým smerom. Hlasovanie o konsolidácii to potvrdilo.

Pozrite si celú časť relácie Král na ťahu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok