Analytik o dôsledkoch konsolidácie pre ta3: Podnikatelia budú chcieť odísť, pre zahraničie nebudeme atraktívni

3.10.2024 16:39

Podnikatelia reálne začnú uvažovať nad odchodom z krajiny, rovnako tak prestaneme byť atraktívni pre zahraničné investície, reaguje analytik na konsolidačný balík.

kufrík podnikateľ firma
Foto: DragonImages / DPphoto / Profimedia

Na konsolidáciu verejných financií, ktorú schválil vo štvrtok (3. októbra) parlament, je potrebné sa pozrieť z dvoch rôznych pohľadov - ako sa na ozdravenie dívajú trhy a ako podnikatelia a bežný občan.

Trhy pravdepodobne zareagujú primerane, pretože vláda konsoliduje, a je nutné ozdraviť ekonomiku.

Komplikácia podnikania aj života

Balík opatrení však zasiahne právnické a fyzické osoby - čiže nielen obyvateľov, ale aj firmy, vrátane zahraničných spoločností pôsobiacich na Slovensku. To im môže skomplikovať život a podnikanie.

Ako v rozhovore pre ta3 prezrádza dátový analytik investičnej skupiny Proxenta Slavomír Frešo, zvyšovanie daní sa dotkne každého.

"Konsolidačný balíček sťaží život každému, ako občanom, ktorí budú mať zrejme skoro vo všetkom vyššie ceny v obchodoch, tak aj podnikateľom. Práve transakčná daň a zvýšené daňové zaťaženie im zhorší podnikateľské prostredie a možno sa niektoré firmy rozhodnú, že tu nebudú pôsobiť," predpokladá analytik.

Až čas ukáže

Ale čo považuje za možno ešte väčší problém do budúcna? Zahraničné firmy a zahraničné investície možno prestanú chodiť na Slovensko, lebo si povedia, že tam majú dosť vysoké daňové zaťaženie.

"Prečo by som mal dávať svoju investíciu tam, keď ma tam viacej očešú?" pýta sa analytik v mene firiem na margo prijatých opatrení.

Ako dlho potrvá, kým takto zahraničie zareaguje a aký vplyv bude mať na rozhodovanie firiem konsolidácia, si môžete pozrieť v zostrihu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok