Konsolidácia sa dotkne aj samospráv. Žiadajú, aby im štát neznížil daň z príjmu, no Fico má pripravený plán

4.10.2024 05:00

Samosprávy sa pre konsolidáciu môžu dostať do ešte väčších problémov. Potvrdili to šéfovia všetkých krajov. Žiadajú, aby štát neznížil samosprávam daň z príjmu.

Práve polpercentné zníženia dane z príjmu ľudí z dnešných 30 na 29,5 percenta môže samosprávy položiť na kolená.

„Samospráva nie je v dobrej kondícii z dlhodobejších procesov. Či už z ekonomickej sféry, alebo z legislatívy z vyššej vládnej úrovne nám boli rozpočtové prostriedky krátené a nie sme v kondícii, kedy by sme zvládli ďalšie krátenie,“ povedal Jozef Viskupič, predseda Trnavského kraja.

„Bude nám krátená daň z príjmu prvýkrát v histórii, a to asi len ťažko zvládneme,“ informoval Milan Majerský, predseda Prešovského kraja.

Konsolidácia najviac zasiahne malé obce. Tie podľa Majerského už nebudú poskytovať niektoré služby. Župani tiež chcú požiadať vládu, aby samosprávam znížili investičné pôžičky. 

Samosprávy sa môžu dostať do finančných problémov

„Chceme v rámci konsolidácie požiadať ministra financií či premiéra o to, aby nám nejakým spôsobom odpustili investičné pôžičky, ktoré samosprávy platia,“ hovorí Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho kraja.

Premiér Robert Fico vníma, že samosprávy sa môžu dostať do finančných problémov. Spolu s ministrom financií Ladislavom Kamenickým majú pre ne pripravený pomocný finančný balík. 

„My máme pripravený dohromady nejaký objem peňazí, ale nechcem to hovoriť, kým tu nie sme všetci. Niečo pôjde priamo ZMOS-u, niečo pôjde VÚC. Nebude to asi toľko, koľko očakáva samotný ZMOS, ale ja považujem županov za ľudí, ktorí vedia robiť s peniazmi a vedia, čo možné je a čo možné nie je,“ tvrdí Fico.

Zástupcovia samospráv chcú ešte rokovať s premiérom aj s ministrom financií a vyzvať ich, aby svoje rozhodnutie prehodnotili. V opačnom prípade to podľa nich môže mať pre niektoré obce a mestá kritické následky. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok