Prvá a zrejme posledná televízna debata viceprezidentských kandidátov v USA: Stretli sa J.D. Vance a Tim Walz

V Spojených štátoch sa konala prvá a pravdepodobne posledná televízna debata kandidátov na viceprezidenta USA. Stretli sa v nej republikánsky senátor J.D. Vance, kandidát Republikánov na viceprezidenta a demokrat Tim Walz.

Debata kandidátov na viceprezidenta Spojených štátov mala prekvapivo priateľský tón. Analytici o nej hovoria ako o diskusii z minulosti. V porovnaní s debatou medzi Trumpom a Harrisovou, tá viceprezidentská sa viac zamerala na reálne problémy a ich riešenia. Dvojica politikov prebrala viacero tém, no tými poprednými rozhodne boli imigrácia a diplomacia.

"Priviezli sem milióny nelegálnych prisťahovalcov, ktorí s Američanmi súťažia o bývanie, ktorého nie je dostatok. Máme preťažené nemocnice a školy po celej krajine, nielen v Springfielde v Ohiu. Ľudia, o ktorých sa tam najviac bojím, sú americkí občania, ktorým Kamala Harrisová zničila život otvorenými hranicami. Je to hanba, Tim," uviedol J.D. Vance, kandidát Republikánov na viceprezidenta.

Walz kritizoval svojho protivníka práve pre vyjadrenia o meste Springfield, o ktorom Vance tvrdí, že tam imigranti z Haiti jedia psy a mačky. To v prezidentskom dueli s Harrisovou tvrdil aj Donald Trump. Kritikou však Walz nešetril a pustil sa aj do zahraničnej politiky bývalého prezidenta.

"Naši spojenci videli ako sa Donald Trump zbližoval s Vladimirom Putinom a Severnou Kóreou. Nemôžeme mať pochybnosti ohľadom našich spojenectiev vo svete," povedal Donald Trump, prezident hodinu a pol sa napokon natiahla, a to pre počet tém, ktoré kandidáti prebrali. Zaoberali sa napríklad aj potratmi či právom na držanie zbraní. No dôležitou otázkou bola aj história kandidátov. Vance v minulosti ostro kritizoval Trumpa, no zmenu názoru obhájil tak, že sa o bývalom prezidentovi mýlil. Na minulosť sa dvojica moderátoriek pýtala aj Walza, ktorý tvrdil, že bol v Číne v Honk Kongu, keď sa tam konali v roku 1989 prodemokratické protesty. Demokrat sa napokon opravil a vysvitlo, že v Číne bol o niekoľko mesiacov neskôr.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok