Mariupol ako symbol skazy, krvavá bitka o Bachmut, pád brány do Donecka. Ako Rusi obsadili 5 kľúčových miest

3.10.2024 05:45

Od začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 Rusko obsadilo viaceré veľké mestá. Pozrite si výber piatich dôležitých ukrajinských miest.

Vuhledar Ukrajina
Foto: X/David Axe

Mariupol obsadili v máji 2022

Ruský minister obrany Sergej Šojgu 20. mája 2022 informoval Putina o „úplnom oslobodení oceliarne Azovstal a mesta Mariupol“. Stalo sa tak po tom, ako sa po dlhých a ťažkých bojoch vzdali poslední ukrajinskí obrancovia tejto východoukrajinskej bašty.

Do ruského zajatia padlo viac ako 6 000 ukrajinských vojakov a tisíce príslušníkov jednotky Azov a 36. brigády námornej pechoty. Prístav Mariupol, v ktorom pred vojnou žilo viac ako 420 000 ľudí, sa stal symbolom skazy spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu. Bitka si podľa ukrajinských zdrojov vyžiadala približne 20 000 obetí.

V marci 2022 napríklad ruský nálet zasiahol divadlo v centre Mariupola, kde sa zrejme ukrývalo približne 1 000 ľudí. Odhaduje sa, že o život prišli stovky ľudí. Prečítajte si, prečo bol Mariupol dôležitý.

Onedlho obsadili Lysyčansk

Po týždňoch bojov prevzali ruské a separatistické ozbrojené sily 3. júla 2022 úplnú kontrolu nad ukrajinským mestom Lysyčansk, poslednou veľkou ukrajinskou baštou v Luhanskej oblasti, o čom sme už vtedy informovali.

V Lysyčansku žilo pred vojnou viac ako 90 000 ľudí a pred jeho dobytím ruská armáda po niekoľkotýždňovom obliehaní a ťažkých bojoch plne ovládla aj susedné mesto Severodoneck, ktoré bolo druhým najľudnatejším mestom Luhanskej oblasti s približne 100 000 obyvateľmi.

Krvavá bitka o Bachmut

Bitka o Bachmut, ktorý leží vo východoukrajinskej Doneckej oblasti asi 70 kilometrov severne od Donecka, sa označuje za najdlhšiu a jednu z najkrvavejších. Rusi sa mesto intenzívne snažia dobyť od začiatku augusta 2022, pričom predtým na Bachmut útočili raketami od mája.

Boje v okolí Bachmutu, kde pred vojnou žilo viac ako 70 000 ľudí, sa zintenzívnili po tom, ako ukrajinská armáda v novembri 2022 získala kontrolu nad Chersonom a jeho okolím. Rusi nakoniec Bachmut dobyli vlani v máji za cenu veľkých stratách na ľudských životoch a úplného zničenia mesta.

Tento rok sa vzdali Avdijivky

Vo februári tohto roku sa ukrajinské jednotky stiahli z jednej zo svojich opevnených pozícií v juhovýchodnom meste Avdijivka, strategickej bráne do Donecka. Dôvodom bola ochrana vojakov. Neskôr Ukrajinci oznámili úplné stiahnutie z mesta, aby sa vyhli obkľúčeniu.

Avdijivka, kde pred vojnou žilo viac ako 30 000 ľudí, čelila intenzívnym ruským útokom od októbra minulého roka a jej dobytie agentúry označili za najvýznamnejšie ruské víťazstvo na bojisku od dobytia Bachmutu pred necelým rokom. Bolo tiež symbolom toho, že ruská armáda tento rok prevzala iniciatívu na niektorých úsekoch frontu na východnej Ukrajine.

Krok k odrezaniu zásob Ukrajiny

Bývalé banícke mesto Vuhledar, v ktorom pred vojnou žilo približne 14 000 obyvateľov, dlho slúžilo ako opora ukrajinskej obrany na juhu Donbasu. Leží v Doneckej oblasti, ktorú Rusko čiastočne okupuje a v septembri 2022 ju vyhlásilo za svoju spolu s medzinárodne neuznanou anexiou ďalších troch ukrajinských regiónov.

Vuhledar od začiatku vojny vo februári 2022 odoláva inváznym silám a v stredu ukrajinská armáda oznámila stiahnutie z mesta, aby sa vyhla obkľúčeniu. Vuhledar sa nachádza vo vyvýšenej oblasti a jeho dobytie je podľa agentúr pre Rusko dôležitým krokom na odrezanie ukrajinských zásobovacích trás.

Pozrite si archívnu reportáž z 26. septembra 2024 o ďalšej nebezpečnej noci na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok