Rusko hovorí o dobytí kľúčového mesta Ukrajiny. Tá oznámila stiahnutie, aby sa vyhla obkľúčeniu

Ukrajinská armáda oznámila stiahnutie svojich jednotiek z Vuhledaru, aby sa vyhla ruskému obkľúčeniu. Informovala o tom agentúra RBK-Ukrajina s odvolaním sa na vojenskú skupinu Chortycja. Už skôr neoficiálne zdroje hovorili o ruskom dobytí východoukrajinského Vuhledaru.

Ukrajina
Foto: TASR/AP

Kontrolu nad mestom považujú obe strany za dôležitú vzhľadom na to, že leží na vyvýšenine a na križovatke východného a južného frontu, čo mu dodáva ďalší význam z hľadiska zásobovania oboch armád, uviedla agentúra Reuters. Uviedla, že dobytie Vuhledaru by mohlo otvoriť cestu ruským inváznym silám k postupu na ďalšie miesta.

Neoficiálne zdroje o dobytí

Ruské sily sa dostali do centra mesta, ktoré útokom odolávalo vyše dva roky, uviedol v utorok tamojší ukrajinský predstaviteľ. Moskva v roku 2022 anektovala štyri ukrajinské oblasti vrátane Doneckej, čo Kyjev a Západ označili za nezákonné. Rusko sa už dlho snažilo obsadiť Vuhledar, ktorý predstavuje dôležitý medzník na ceste k získaniu kontroly nad celou Doneckou oblasťou.

Agentúre Reuters sa informácie nepodarilo nezávisle overiť a ruské ministerstvo obrany zabratie mesta Vuhledar zatiaľ nepotvrdilo.

Banské mesto, ktoré malo pred vojnou približne 14 000 obyvateľov, leží na priesečníku východného a južného bojiska, má veľký význam pri zásobovaní vojsk oboch strán.

Vuhledar sa zároveň nachádza v blízkosti železničnej trate spájajúcej Krymský polostrov s priemyselným regiónom Donbas, ktorý zahŕňa aj východnú časť Luhanskej oblasti a Doneckú oblasť.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. septembra 2024 o tom, ako Zelenskyj varoval pred jadrovou pohromou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok