Ruskí vojaci mali zastreliť 16 vzdávajúcich sa Ukrajincov. Ide o bežnú praktiku Ruska, tvrdí Kyjev

včera 23:21

Ukrajinské úrady preverujú informácie, že ruskí vojaci pri Pokrovsku na východe krajiny zastrelili 16 vzdávajúcich sa ukrajinských vojakov, oznámili v utorok ukrajinské médiá s odvolaním sa na vyjadrenie generálneho prokurátora Andrija Kostina a ombudsmana Dmytro Lubinca.

ruskí vojaci
Foto: TASR/AP (Ilu)

Odvolávajú sa tiež na video kolujúce po sociálnych sieťach, ktoré sa však napríklad server BBC News rozhodol z etických dôvodov nezverejniť.

Nejde o ojedinelý prípad

"Práve som dostal informácie o novom ohavnom zločine spáchanom Ruskom na vojnových zajatcoch," uviedol Kostin. Podľa neho ide nielen o zjavné porušenie vojnových pravidiel, ale aj o doteraz najväčší doteraz hlásený prípad zastrelenia vzdávajúcich sa vojakov na bojovej línii.

Svedčí to o tom, že správy o mučení a zabíjaní zajatých ukrajinských vojakov nie sú izolovanými incidentmi, ale ide o premyslenú politiku ruského vojenského a politického vedenia, usúdil prokurátor. Prisľúbil tiež odhaliť a pohnať k zodpovednosti všetkých páchateľov - od vojakov, ktorí zabíjali, až po tých, ktorí im vydali zločinné rozkazy.

Vojnový zločin

Ombudsman Lubinec pripomenul, že podľa ženevskej konvencie sa má o ochranu zajatcov postarať krajina, ktorá ich zajala. Ale "neľudská krajina opäť porušila medzinárodné humanitárne právo a ženevské dohovory a skĺzla k popravám zajatcov v novom meradle". Tieto systematické zločiny musia prestať, a preto o ruskom počínaní informoval OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Prípady zabíjania ukrajinských vojnových zajatcov ruskými okupantmi nie sú žiadna vzácnosť. V poslednom čase sa v sociálnych sieťach pravidelne objavujú videá zachytávajúce spáchané krutosti, dodal server RBK-Ukrajina. Ukrajinská prokuratúra v septembri informovala, že prešetruje úmrtie najmenej 73 ukrajinských vojakov v ruskom zajatí. Ukrajinské úrady tvrdia, že zdokumentovali od začiatku vojny na 130-tisíc vojnových zločinov spáchaných ruskými jednotkami.

Pozrite si reportáž z 26. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok