Dolinková nesúhlasí s konsolidáciou na úkor zdravotníkov. Pozrite si, aké novinky navrhla nielen pre pacientov

dnes 15:57

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pripustila zmeny pri konsolidačných opatreniach týkajúcich sa zdravotníctva. Taktiež predstavila zmeny pre pacientov a lekárov.

Zuzana Dolinková
Foto: TASR/Ján Krošlák

Myslí si však, že konsolidácia by sa vôbec nemala týkať zdravotníckych pracovníkov a treba o tom ešte rokovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.

"Zatiaľ sa nám podarilo vyrokovať 40 miliónov eur, ktorých sa konsolidácia týkať nebude," povedala.

Lekári a sestry sa vzbúrili a hrozia vypovedaním nadčasov, čo by mohlo znamenať pre viaceré nemocnice kolaps. Dolinková avizovala, že by sa chcela dohodnúť na spomalení valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá na jeden rok.

Upozornila na to, že koeficienty sa takýmto spôsobom nebudú meniť pri zdravotníkoch, ktorým by potom mzda klesla pod hranicu priemernej.

Šetrenie na úkor zdravotníkov

Šéfka rezortu si však myslí, že konsolidačné opatrenia by nemali vôbec zasiahnuť zdravotníckych pracovníkov. "Z môjho pohľadu by sme mali hľadať zdroje niekde inde ako v rezorte zdravotníctva," doplnila.

Rada by sa podľa vlastných slov zúčastnila na rokovaní ku konsolidačným opatreniam. Dolinková zároveň pripustila potrebu realizácie ozdravných opatrení. "Nie však na úkor zdravotníckych pracovníkov," podotkla. Zopakovala, že materiál k opatreniam už rezort vypracoval a má sa o tom diskutovať na koaličnej rade aj vláde.

Súčasťou konsolidačných opatrení majú byť podľa pôvodného návrhu spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok či transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Skritizovali to zástupcovia zdravotníckych organizácií naprieč celým sektorom.

Zmeny v zdravotnej starostlivosti

Rezort zdravotníctva predložil na stredajšom (2.10.) rokovaní vlády novelu, ktorá prináša viaceré zmeny v rôznych oblastiach zdravotnej starostlivosti. Podľa ministerky Dolinkovej by mali nadobudnúť platnosť od 1. 1. 2025.

Prinášame vám prehľad niektorých z pripravovaných zmien:

  • Predpis liekov pri prepustení osoby z nemocnice najviac na 28 dní

Pacient po prepustení z nemocnice bude mať predpísané lieky až na jeden mesiac, čím sa zmení doterajšia lehota na vyzdvihnutie liekov do troch dní od predpisu lekárom.

  • Predpis zdravotníckej pomôcky ešte počas hospitalizácie

Ak je počas hospitalizácie pacienta indikovaná potreba používania zdravotníckej pomôcky aj po prepustení z nemocnice, zdravotnícke zariadenie ju môže pacientovi predpísať už počas hospitalizácie.

  • Ošetrovateľská starostlivosť poskytovaná dieťaťu v domácnosti

Úprava podporuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti vykonávanej v domácom prostredí matky a dieťaťa formou agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti v spolupráci s nemocnicou, ktorá prepúšťa dieťa do domácej starostlivosti a ošetrujúcim pediatrom.

  • Zubno-lekárska starostlivosť v celkovej anestézii

Cieľom návrhu je pomôcť pacientom, ktorí napríklad trpia duševnými poruchami a poruchami správania. Odporúčanie na takýto výkon vydáva ošetrujúci lekár.

  • Zmeny v ePN (dočasná pracovná neschopnosť)

Lekár v ambulancii pohotovostnej služby (APS) alebo zubnej APS bude môcť pacientovi vystaviť potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti. Pacient tak následne nemusí navštíviť svojho všeobecného lekára o vydaní PN.

  • Preventívna prehliadka u špecialistu bez výmenného lístka

Na preventívnu urologickú prehliadku a preventívnu gastroenterologickú prehliadku nebude potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára.

  • Návšteva špecializovanej ambulancie bez výmenného lístka do 2 rokov od poslednej návštevy

Ak sa pacientovi v priebehu 2 rokov od poslednej návštevy u špecialistu zhorší zdravotný stav, bude môcť navštíviť špecializovanú ambulanciu aj bez výmenného lístka od všeobecného lekára.

  • Starostlivosť o duševné zdravie

Novela počíta aj so zavedením komunitnej starostlivosti, ktorá môže byť poskytovaná v domácom prostredí osoby podľa jej individuálnych zdravotných potrieb.

  • Úprava indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť

Po novom bude poistencom nad 75 rokov pred kúpeľnou liečbou postačovať vyšetrenie u ošetrujúceho lekára a nie internistu.

  • Telemedicína

Úpravou novely sa telemedicína stáva súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti.

  • Prevzatie pacienta medzi nemocnicami

Úpravou sa zabezpečuje uvoľňovanie vysokošpecializovaných lôžok pre ďalších pacientov. V prípade, ak pacient už vysokošpecializovanú starostlivosť nepotrebuje, bude prevzatý do nemocnice v blízkosti jeho trvalého bydliska.

  • Odborný zástupca pre zariadenia s rovnakým odborným zameraním

Ustanovenie zabezpečuje, aby ak napríklad psychiater, ktorý prevádzkuje psychiatrickú ambulanciu, mohol otvoriť aj psychiatrický stacionár a bol odborným zástupcom v oboch zariadeniach.

  • Administratívny pracovník v zdravotníctve

Za účelom odbremenenia zdravotníkov od administrácie budú môcť poskytovatelia zamestnať administratívneho pracovníka, ktorý bude mať oprávnenie nakladať so zdravotnou dokumentáciou.

  • Úprava používania obmedzovacích prostriedkov 

Obmedzovacie prostriedky sa týkajú len vo vzťahu s osobami s duševnou poruchou a nie na všetkých somatických oddeleniach.

  • Vykonávanie klinického auditu v rámci lekárskeho ožiarenia v zdravotníckom zariadení

Kladie dôraz na bezpečnosť zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú pracovné činnosti na pracoviskách súvisiacich s lekárskym ožiarením.

Pozrite si vyhlásenie ministerky zdravotníctva po rokovaní vlády z 2. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok