Budeme si platiť za recept a viac priplácať za lieky? Ministerka Dolinková vraj už pozná liek na problémy v zdravotníctve

27.9.2024 20:23

Budeme si platiť za recept a viac priplácať za lieky? Rastúce dlhy v zdravotníctve vraj tlačia ministerku aj k zavedeniu takýchto opatrení. Prejsť si ich chce ešte na koaličnej rade. Opozícia však tvrdí, že je potrebné hľadať iné riešenia a vyzýva na jej odchod. Kritika zaznieva aj z vládnych radov.

Takmer miliardové dlhy nemocníc a k ním prehratý súdny spor s Európskou komisiou s pokutou okolo 700-tisíc za meškajúce faktúry, ktoré nemocnice neplatia na čas. Ministerka Dolinková rieši kopiace sa výdavky.

Čo na to poslanci parlamentu?

„Dolinková si svoju prácu nerobí,“ povedal Andrej Danko (SNS), podpredseda NR SR, predseda strany.

„Nemá víziu, nemá podporu,“ povedal Peter Stachura (KDH), poslanec NR SR.

„Až také rukolapné tie výsledky asi nie sú,“ povedal Marián Kéry (Smer-SD), poslanec NR SR.

„Je tu balík problémov a ja sa pýtam, čo sme za ten rok urobili?“ pýta sa Tomáš Szalay (SaS), člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

„Nevidíme žiadnu reformu, pani Dolinková tak trochu už nestíha,“ povedal Štefan Kišš (PS), poslanec NR SR.

Reforma už je údajne pripravená

Ministerka zdravotníctva už reformu pripravila. Hrubý fascikel papierov s plánom na riešenie problémov v zdravotníctve skutočne priniesla na stredajšie rokovanie vlády. Ukázala ho na svojom profile.

„Bude to komplexný materiál, ktorý bude ponímať všetky problémy slovenského zdravotníctva,“ povedala Zuzana Dolinková (Hlas-SD), ministerka zdravotníctva.

„Má pomenovať stav a priniesť aj riešenia verím, že vrátane systémových,“ dodal Richard Raši (Hlas-SD), minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Kedy sa dozvieme obsah reformy?

Materiál Zuzana Dolinková síce priniesla, ale nepredstavila ho. Ani verejnosť detailne jeho obsah zatiaľ nepozná. Má sa ním zaoberať koaličná rada a až potom zasadne mimoriadna vláda.

„Má byť osobitný termín na vládu, ktorý sa bude venovať iba zdravotníctvu,“ dodáva Dolinková.

„Pani ministerka je tu takmer rok a až posledný týždeň rieši, že prinesie nejaké riešenia pre zdravotníctvo,“ kritizuje ministerku Szalay.

Informácie z materiálu už ale unikli do médií. Má ísť o pracovnú verziu. Ministerka údajne zvažuje kategorizáciu nových liekov alebo 20 centov za recept. Dokonca tiež znižovanie počtu zdravotníkov.

„Jednotlivé opatrenia určite nebudem teraz vopred komentovať,“ okometovala Dolinková.

„Keď sa má konsolidovať, treba sa pozrieť cez FinStat na firmy podnikajúce v zdravotníctve, treba si pozrieť, aké majú zisky,“ povedal Marek Krajčí (SLOVENSKO), poslanec NR SR.

Čaká ju aj odvolávanie

Ministerku Dolinkovú ešte čaká odvolávanie v parlamente. Kedy sa tak stane bude jasné po skončení aktuálnej schôdze, pravdepodobne na budúci týždeň.

„Myslím si, že premiér to povedal jasne. Keď to nezvládne ona, zvládne to niekto iný,“ dodáva Danko.

Podrží ju Smer?

„Ja nevidím dôvod, prečo by sme mali odvolávať ministerku Dolinkovú,“ povedal Kéry.

„Keď budeme mať pocit v našej strane, že je problém s našou ministerkou, tak to budeme riešiť.“ dodal Raši.

„Nemám žiadne indície o tom, že by som mala byť odvolaná z pozície ministerky zdravotníctva,“ tvrdí Dolinková.

Veľká vládna konsolidácia môže spomaliť aj rast platov v zdravotníctve, čo by sa dotklo najmä zdravotných sestier. Lekárski odborári hrozia zbieraním výpovedí. Ministerka avizuje, že táto téma ešte nie je uzavretá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok