Revolúcia v dokladoch, aj Slováci sa dočkali. Občianske a vodičské preukazy budú čoskoro aj elektronické

dnes 13:42

Od roku 2025 budú mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov - občianskeho preukazu a vodičského preukazu.

Testy na vodičský preukaz sa budú robiť elektronicky. Podľa polície to zvýši objektívnosť a obmedzí korupciu
Foto: TA3

Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke a zákona o občianskych preukazoch, ktoré v stredu schválila vláda.

„V tejto súvislosti sa zmenami v zákonoch vytvárajú základné legislatívne predpoklady na vytváranie digitálnych verzií v mobilných zariadeniach, ako aj na ich overovanie kontrolnými orgánmi,“ vysvetlil dôvody legislatívnej úpravy rezort vnútra.

Vydávať sa budú aj fyzické doklady

Minister vnútra po schválení návrhu kabinetom vysvetlil, že zmeny zriaďujú platformu tzv. elektronickej peňaženky a umožňujú v nej vytvoriť dva najpoužívanejšie doklady - občiansky a vodičský preukaz.

Dodal, že na technickom riešení sa pracuje, stredajšie ohlásenie môže byť však ubezpečením, že aplikácia bude od januára plne funkčná. Predstavitelia rezortu ubezpečili, že bude spĺňať všetky bezpečnostné štandardy.

Upozornil ďalej, že možnosť vytvorenia si digitálnych verzií oboch preukazov nijak nemení zaužívané procesy vydávania fyzických dokladov.

„Predpokladom na vytvorenie digitálnej verzie oboch preukazov bude najskôr ich vydanie vo fyzickej podobe. Z právneho hľadiska sú digitálne verzie v návrhu zákona definované ako rovnopisy, čo znamená, že ide o doslovné odpisy fyzických dokladov, s čím sú spojené aj akékoľvek dôvody neplatnosti či nemožnosti ich používať,“ dodalo ministerstvo.

Využívať sa budú pri policajnej kontrole

V prvom štádiu by sa digitálne verzie oboch dokladov mali používať len pri policajnej kontrole, okrem hraničných kontrol, kde sa podľa medzinárodných predpisov musia vyžadovať doklady spĺňajúce dané fyzické predpoklady.

„V praxi pôjde predovšetkým o využívanie tejto možnosti pri kontrolách vykonávaných hliadkami poriadkovej, dopravnej a železničnej polície,“ objasnilo ministerstvo. V ďalších fázach projektu sa ráta s rozšírením funkcionalít i dostupnosti pre tretie osoby.

„Už v prvom polroku pripravujeme rozšírenie elektronickej peňaženky o ďalšie doklady, napríklad o zbrojný preukaz, ale aj rozšírenie využitia digitálnych dokladov,“ dodal minister.

Pozrite si reportáž z 22. januára o elektronických vodičských preukazoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok