Na ukradnutom autobuse sa z Južnej Kórey pokúsil ujsť do KĽDR. Chcel sa vyhnúť pokutám

dnes 11:50

Polícia v Južnej Kórei zadržala muža, ktorý sa v ukradnutom autobuse pokúsil prekročiť prísne stráženú hranicu do KĽDR.

USA a Južná Kórea uskutočnia veľké spoločné manévre. KĽDR ich označila za prípravu na inváziu
Foto: TASR/AP

Muža, pôvodom zo Severnej Kórey, chytili na moste Zjednotenie, ktorý dve krajiny spája. Ignoroval výzvy vojakov na zastavenie, a nakoniec autobusom narazil do zátarasu. 

O incidente informoval web stanice BBC.

Chcel sa vrátiť domov

Od rozdelenia Kórejského polostrova do Južnej Kórey utieklo asi 34 000 Severokórejčanov. Pokusy o nelegálne prekročenie hranice opačným smerom sú však zriedkavé.

Zadržaný muž vo veku okolo 30 rokov povedal polícii, že sa chcel vrátiť späť domov, pretože mal v Južnej Kórei ťažkosti, uviedli juhokórejské médiá. Zo Severnej Kórey utiekol asi pred desiatimi rokmi. Muž ukradol autobus v utorok okolo jednej hodiny ráno miestneho času z garáže v meste Pchadžu na severe krajiny. Polícia ho zadržala o pol hodiny neskôr. Podľa správ nebol v čase incidentu pod vplyvom alkoholu ani drog. Muž, ktorý pracoval ako robotník, policajtom povedal, že sa mu nahromadilo niekoľko nezaplatených pokút.

Juhokórejské zákony zakazujú prechod hranice s KĽDR bez vládneho oprávnenia. Za trestný čin v krajine hrozí až desať rokov väzenia. Južná Kórea ľuďom zo Severnej Kórey automaticky prideľuje občianstvo. Ročne ich do krajiny uteká viac ako 1 000. Naopak tých, ktorí sa do Severnej Kórey vrátili, bolo v rokoch 2012 až 2022 iba 31, uvádza juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

Návrat do Severnej Kórey je riskantný

Niektorí Severokórejčania sa do KĽDR vracajú, alebo sa o to pokúšajú, pretože život v Južnej Kórei nespĺňa ich očakávania. Prichádzajúci z totalitnej krajiny si podľa kórejskej nadácie pre utečencov z KĽDR zarábajú priemerne 2,3 milióna wonov (približne 1 570 eur) za mesiac. Ďalší z nich sa chcú vrátiť za svojimi rodinami. Návrat do Severnej Kórey je však riskantný. Navrátilci niekedy bývajú uväznení alebo sú nútení podstúpiť tvrdú prevýchovu.

V januári 2022 sa do Severnej Kórey po roku pobytu na juhu polostrova vrátil asi tridsaťročný prebehlík. Podľa správ citujúcich juhokórejských úradníkov sa mal problém na juhu usadiť, keďže sa „ledva pretĺkal životom“.

Pozrite si reportáž z 30. septembra 2024 o premiérovej návšteve Kórey.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok