Šetria menej a nechcú mať deti. Južná Kórea bojuje s generáciou, ktorá verí v princíp "Žijeme len raz"

9.9.2024 05:45

Južná Kórea sa snaží zastaviť prudký pokles pôrodnosti, ale politici majú problém presvedčiť mladých Kórejčanov vo veku 20 a 30 rokov, že rodičovstvo môže byť lepšou investíciou ako drahé štýlové oblečenie alebo návšteva luxusnej reštaurácie, uvádza agentúra Reuters.

Južná Korea
Foto: Profimedia

Klesajúca pôrodnosť v krajine

Štvrtá najväčšia ázijská ekonomika plánuje zriadiť nové ministerstvo pre demografický rozvoj po tom, čo sa vláde napriek dlhoročnému úsiliu nepodarilo oživiť klesajúcu pôrodnosť v krajine.

Pre Pak Jon, 28-ročnú módnu instagramerku a začínajúcu speváčku, sú však pri míňaní peňazí najdôležitejšie oblečenie a cestovanie, takže jej zostáva obmedzený rozpočet na manželstvo a deti.

"Verím v princíp YOLO (žiješ len raz)," hovorí Pak, ktorá predáva oblečenie v módnej štvrti Soulu.

"Ak zaplatím za všetko, čo potrebujem na život, veľa peňazí mi nezostane. Manželstvo a materstvo možno raz prídu, ale byť šťastný v tejto chvíli je najdôležitejšie, nie?" hovorí. Výsledkom je, že Južná Kórea v súčasnosti prekonáva svoj vlastný rekord v najnižšej pôrodnosti, ktorý vlani dosiahol nové minimum.

Mladá generácia má iné priority

Sociológovia tvrdia, že Kórejčania vo veku 20 a 30 rokov, ktorí predstavujú generácie Y a Z, kvôli svojim prioritám v priemere míňajú viac a šetria menej ako všetci Kórejčania dohromady alebo ich rovesníci v iných krajinách, takže im nezostávajú peniaze ani priestor na budovanie rodinného hniezda.

"Ich vysoké životné náklady naznačujú, že sa usilujú o svoj vlastný symbol úspechu namiesto toho, aby sa zamerali na tradičné ciele usadiť sa a mať deti," hovorí Jung Jae-hun, profesor sociológie na Ženskej univerzite v Soule.

Nezastavia ich ani vysoké úrokové sadzby

Ani extrémne vysoké úrokové sadzby v posledných troch rokoch nedokázali zastaviť mladú generáciu v utrácaní. Navyše ich náklady na cestovanie sa za posledné tri roky zvýšili z 33 na 40 %.

Podľa spoločnosti Euromonitor, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, len v minulom roku vzrástli tržby drahých reštaurácií o 30 percent v porovnaní s 10,5-percentným nárastom v prevádzkach rýchleho občerstvenia.

Luxusné nákupy a odkladanie rodičovstva

Záľuba mladých Kórejčanov v drahých reštauráciách sa premieta do skutočnosti, že podľa prieskumu banky Morgan Stanley sa v minulom roku dostali na vrchol výdavkov na jedného obyvateľa za luxusné značky a o krajinu prejavujú záujem luxusné svetové značky.

Značky Chanel, Celine a Dior nadviazali spoluprácu s miestnymi hudobnými skupinami Blackpink a New Jeans, ktoré sú medzi kórejskými tínedžermi veľmi populárne.

Podľa májového prieskumu spoločnosti PMI Co. sú však finančné problémy zďaleka najväčším dôvodom, prečo mladí ľudia v Južnej Kórei odkladajú rodičovstvo.

Približne 46 % z 1 800 respondentov pripísalo toto rozhodnutie neistote zamestnania alebo nákladom na vzdelanie.

Okrem toho podľa kórejského štatistického úradu príjem mladých Kórejčanov vo veku 20 až 30 rokov vzrástol v minulom roku len o 2 % v porovnaní so 4,5-percentným rastom v prípade kórejských domácností ako celku.

Čo obsahuje vládny program?

Zameranie mladej generácie na okamžitú zábavu a potešenie podľa profesora Chunga vysvetľuje aj to, prečo mladí ľudia nereagujú na vládny program podpory plodnosti vo forme rôznych príspevkov.

Kórejská vláda v máji oznámila svoj zámer vytvoriť nové ministerstvo zamerané na demografické otázky, keď ani séria opatrení vrátane príspevkov pre rodiny s novorodencami a dlhšej platenej materskej dovolenky nedokázala zvrátiť neustále klesajúcu pôrodnosť v krajine.

V prieskume, ktorý v roku 2021 uskutočnilo americké výskumné centrum Pew Research Center v 17 rozvinutých krajinách, sa respondentov pýtali, čo robí život zmysluplným. Iba pre respondentov z Južnej Kórey bol materiálny blahobyt na prvom mieste. Pre respondentov z ostatných krajín to bola rodina alebo zdravie.

Začínajúca speváčka Pak by o založení rodiny uvažovala až po vybudovaní úspešnej kariéry.

"Ak budem úspešný v tom, čo robím, úspory, rodina a všetko ostatné môže nasledovať. Momentálne je však pre mňa najdôležitejšie užívať si život a pracovať na tom, aby som mohla vykonávať svoje vysnívané povolanie," povedala pre agentúru Reuters.

Pozrite si archívnu reportáž zo 6. mája 2024 o pôrodnosti na Slovensku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok