Generácia Alfa sa bude chcieť odlíšiť od svojich rodičov. Omrzí ju život v online prostredí?

Napriek všetkým zmenám, ktoré priniesla technológia, sa v roku 2024 jedna vec nezmení. Generácia Alfa, teda deti narodené v prvých rokoch po 2010, sa bude chcieť "odlíšiť" od svojich rodičov.

PC, deti, počítač
Foto: TASR/AP

Je veľmi pravdepodobné, že mladšie generácie sa budú chcieť postaviť proti neustále sa rozvíjajúcemu digitálnemu svetu.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti GWI, ktorý sa uskutočnil na vzorke viac ako 950-tisíc používateľov internetu, sa celosvetovo znížilo množstvo času, ktorý ľudia strávili na sociálnych sieťach.

Na čele tohto posunu stojí generácia Z, narodená v rokoch 1997 až 2007. Tretina opýtaných uviedla, že sa aktívne snaží obmedziť používanie internetu a namiesto toho vyhľadáva záľuby a priateľstvá v reálnom svete, píše o tom agentúra Reuters.

Agresívnejšia mladšia generácia

Okrem trávenia času pri obrazovke budúca generácia na internete bude vzdorovať organizáciám, aby bezplatne zhromažďovali o nich súkromné informácie a predávali ich inzerentom. Mladí ľudia tak budú agresívnejšie vzdorovať tech gigantom a požadovať zmeny.

Nástup generatívnych nástrojov umelej inteligencie naprogramovaných na napodobňovanie ľudského správania tento odpor len urýchli.

Prvé príznaky prichádzajú už teraz. Technologické firmy ako Alphabet a OpenAI čelia žalobám autorov a umelcov, ktorí tvrdia, že spoločnosti neoprávnene ukradli ich vlastníctvo z webu na trénovanie modelov AI.

Startupy ako Caden a Datacy tvrdia, že pomáhajú zmeniť tento vzťah tým, že umožňujú používateľom predávať svoje cenné údaje priamo firmám.

Populárne virtuálne avatary

Technologickí giganti sú preto v strehu. Materská spoločnosť Instagramu Meta Platforms a sociálna sieť X zaviedli v roku 2023 nové nástroje na uľahčenie platieb tvorcom obsahu bez toho, aby museli preukázať svoju identitu.

Ak spoločnosti nezaplatia, deti z generácie Alpha využijú rôzne nástroje na ukrytie svojich osobných údajov.

Influencerka zo siete TikTok Coco Mocoe, ktorá má sama viac ako jeden milión sledovateľov, sa domnieva, že virtuálne avatary sa stanú populárnymi medzi mladými používateľmi, ktorí sa snažia maskovať svoju identitu na stránkach sociálnych sietí.

Aj niektorí rodičia sú čoraz opatrnejší. Napríklad šéf Meta Mark Zuckerberg skrýva tváre svojich detí, keď zverejňuje ich fotografie.

Keď vyrastú, budú pravdepodobne robiť to, čo robí Zuckerberg, a nie to, v čo dúfa jeho spoločnosť.

Pozrite si archívnu reportáž z 21. februára 2024 o tom, ako sa stáva AI súčasťou biznisu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok