Expremiér Johnson porušil protokol. V memoároch sa rozpísal, čo bolo možnou príčinou smrti kráľovnej

dnes 12:02

Bývalý britský premiér Boris Johnson porušil protokol a zvyklosti, keď sa vo svojich memoároch rozpísal o zdravotnom stave kráľovnej Alžbety II.. Uviedol to v utorok server stanice CNN.

Boris Johnson kráľovná Alžbeta
Foto: TASR/AP

Podľa Johnsona kráľovná pred smrťou trpela rakovinou kostí. Buckinghamský palác informáciu nekomentoval.

"Vedel som zhruba rok či o niečo dlhšie, že mala nejakú formu rakovinu kostí, a jej doktori sa obávali, že by sa kedykoľvek jej stav mohol prudko zhoršiť," uviedol Johnson vo svojej memoárovej knihe. V nej okrem iného opisuje aj posledné osobné stretnutie s kráľovnou, ktorej myseľ bola podľa Johnsona "nedotknutá chorobou".

Palác to nekomentuje

Johnson je vôbec prvým vysokým vládnym činiteľom, ktorý sa vyjadril k možným príčinám smrti kráľovnej Alžbety II. Tá zomrela dva dni po tom, čo Johnson rezignoval na premiérsky post, ktorý zastával od roku 2019.

Johnsonova kniha vyjde 10. októbra, niektoré úryvky však zverejňuje v predstihu bulvárny denník Daily Mail. Zverejnené úryvky Buckinghamský palác, ako je zvykom, nekomentoval. Kráľovná na sklonku svojho života si maximálne strážila súkromie, týkalo sa to aj jej zdravotného stavu. Rešpektovali to aj jej spolupracovníci.

Iný postup zvolili kráľ Karol III. a princezná Kate, ktorí sa tento rok rozhodli informovať verejnosť o tom, že sa lieči na rakovinu.

Pozrite si reportáž z 9. augusta o tom, že princezná Kate ukončila chemoterapiu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok