Prvé výročie úmrtia: Alžbeta II. nič neľutovala. Pred koncom myslela na rodičov, povedal kňaz

Aj keď posledný rok jej života sprevádzali rodinné problémy, kráľovná Alžbeta II. odišla na večnosť v izbe a bez akýchkoľvek výčitiek svedomia. Vypovedal to vrchný kňaz, ktorý sa s ňou na Balmorale vlani niekoľko dní zdržiaval a rozprával. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o jedny z posledných dní kráľovninho života, píše Daily Mail.

Spoločnosť jej robil kňaz

Podľa Daily Mail, kňaz Iain Greensheilds vlani na hrade zostal niekoľko dní na pozvanie kráľovnej, čo bola každoročná tradícia. Krátko pred ročným výročím kráľovninej smrti sa rozhodol porozprávať príbehy, ktoré s najdlhšie vládnucou panovníčkou v histórii pred jej skonom viedol. Pripustil, že kráľovná naňho pôsobila veľmi krehko, ale počas niekoľkých konverzácií medzi štyrmi očami pochopil, že bola stále bystrá, premýšľavá a zaoberala sa najmä svojou vierou a tiež vierou svojho otca, kráľa Juraja VI.

Bola so životom spokojná

"Bolo by úplne normálne hovoriť v takej chvíli o veciach viery, ale skôr ma veľmi zaujalo, ako veľmi chcela hovoriť o svojich vlastných záležitostiach," zaspomínal na rok starej udalosti kňaz, ktorého citoval britský Daily Mail. "Išlo o rok, keď oslavovala platinové jubileum svojej vlády, a tak sa veľmi obracala späť. Pamätala si neuveriteľne veľa vecí. A tiež si pamätám, že nič neľutovala, bola so svojím životom spokojná a celkovo v mieri. Spomenula aj svojho otca Juraja VI. a jeho veľký vplyv, ktorý jeho viera mala na ňu samotnú," pokračoval Greensheilds.

Kráľovná postupne rušila stretnutia

Kňaz tiež prezradil, že kráľovná naňho pôsobila slabšie, než čakal, takže ho veľmi prekvapilo, že k ich stretnutiu vôbec došlo a nebolo zrušené. Alžbeta II. však podľa všetkého trvala na tom, aby na Balmorale bol. Rovnako ako pred svojou smrťou trvala na tom, aby sa osobne stretla s Borisom Johnsonom a Liz Truss pri zmene na poste britského premiéra. Kňaz popísal, že bol na Balmorale pred rokom jedným z veľmi mála návštevníkov, pretože stále slabšia kráľovná bola nútená veľkú väčšinu schôdzok postupne rušiť.

Láska k Škótsku a hradu Balmoral

"Počas troch nocí, ktoré som tam strávil, sa pri večeri zišlo vždy iba šesť ľudí vrátane Sophie Wessex (dnes Vojvodkyňa z Edinburghu), kráľovskej princeznej Anne (dcéra Alžbety II.) s manželom či Johna Warrena, trénera kráľovniných jazdeckých koní," vysvetlil Reverend Iain Greensheilds. Počas svojich posledných večerí kráľovná hovorila najmä o svojej viere a táto téma bola hlavnou aj pri ich súkromných konverzáciách s kňazom. Dôraz pritom kládla aj na svoju lásku k Škótsku a samotnému hradu Balmoral.

Myslela na rodičov a milovala súkromie

"V jednom momente počas našej konverzácie prešla k oknu a povedala: Kto by tu nechcel žiť. Mala tam svoje súkromie a to miesto jej očividne dávalo veľký pokoj," zveril sa Greensheilds. "Keď kráľovná zomrela, pomyslel som na svoju vlastnú matku a na to, ako aj ona krátko pred svojou smrťou hovorila predovšetkým o svojej viere, hoci bežne sa o nej prakticky nezmieňovala. A tak si aj spätne hovorím, či sa týmto spôsobom ľudia podvedome pripravujú na koniec. Umierajúci sa často v myšlienkach tiež vracajú k svojim rodičom, rovnako ako kráľovná," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok