Ministri riešia bezpečnostné otázky. Diskutujú o evakuácii Slovákov z Libanonu aj podpore obnovy Ukrajiny

dnes 06:36 , Aktualizované: dnes 12:02

Ministri sa na stredajšom rokovaní vlády budú zaoberať vyše 25 návrhmi legislatívy. Budú riešiť zapojenie Slovenska do obnovy Ukrajiny, zmeny vo Fonde na podporu športu, kybernetickú bezpečnosť či návrhy z dielne rezortu školstva.

Modernizácia bratislavského prístavu za 178 miliónov

Modernizácia bratislavského prístavu bude zaradená medzi strategické investície. Na návrh ministerstva dopravy to schválila vláda.

Náklady na rekonštrukciu prístavu sa odhadujú na vyše 178 miliónov eur. S výstavbou by sa mohlo začať v marci budúceho roku, modernizácia by mala trvať päť rokov.

Evakuácia Slovákov z Libanonu

V programe vlády sa objavil návrh na vyslanie vojakov na evakuáciu Slovákov z Libanonu.

Materiál zdôrazňuje, že „bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu nie je stabilná a dá sa považovať za vysoko nepredvídateľnú.“

Návrh upozorňuje na vážny vplyv prebiehajúceho izraelsko-palestínskeho konfliktu a súčasných stretov medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh. „Situácia je natoľko vážna, že pozemná operácia zo strany Izraelu na území Libanonu sa nedá vylúčiť,“ uvádza sa v dokumente.

Príspevok do Fondu Únie pre Ukrajinu

Slovensko poskytne záruky a v prípade potreby aj prostriedky vo výške päť miliónov eur Fondu Európskej únie (EÚ) pre Ukrajinu.

Súhlasila s tým vláda, keď schválila Dohodu o príspevku medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a Slovenskou republikou aj Dohodu o záruke medzi pôvodnými ručiteľmi a priebežne pristupujúcimi ručiteľmi a EIB.

Tieto dve dohody tvoria právny rámec fungovania Fondu EÚ pre Ukrajinu, ktorý vytvorila EIB ako jedno z viacerých opatrení na podporu Ukrajiny po jej napadnutí Ruskou federáciou v roku 2022. Je plánovaný ako krátkodobá a cielená iniciatíva, ktorá umožní banke financovať obnovu ukrajinskej ekonomiky a verejnú infraštruktúru, kým sa rozbehnú nové nástroje, pričom nemá povolené financovať vojenské výdavky.

Modernizácia kybernetickej bezpečnosti

Kybernetická bezpečnosť prejde na Slovensku modernizáciou, čím sa zabezpečí jej vyššia úroveň. Zmeniť by sa mal prístup k identifikácii prevádzkovateľov základnej služby, spôsob hlásenia kybernetického bezpečnostného incidentu či odstrániť rozdiel medzi prevádzkovateľom základnej služby a poskytovateľom digitálnej služby.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý predložil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a vláda ho schválila.

"Návrh zákona modernizuje existujúcu právnu úpravu, čím sa zvýši celková úroveň kybernetickej bezpečnosti na národnej úrovni a znižujú sa riziká, ktoré prichádzajú s rýchlym technologickým vývojom a digitalizáciou," uviedol NBÚ v dôvodovej správe.

Náhradné cestovné doklady

Ministri by sa mali zaoberať aj novými pravidlami, podľa ktorých by sa mohli vydávať náhradné cestovné doklady EÚ. Ministerstvo vnútra zároveň navrhuje zjednodušiť podmienky pri evidencii motorových vozidiel podnikateľov i verejnosti a zaviesť jednorazové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C a M.

Vláda prerokuje legislatívu, ktorou by sa mala zaviesť povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu EÚ.

Kabinet má vyjadriť súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov, pretože do konca roka by sa malo na Slovensku konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Nové pravidlá by mali ministri odsúhlasiť aj pre minimálnu sieť ambulancií špecialistov. Sieť by mala byť definovaná na základe určených parametrov s každoročným prehodnocovaním a vyhodnocovaním jej naplnenia.

Pozrite si reportáž z 1. októbra 2024 o pracovných miestach na ministerstvách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok