Snaží sa tíšiť politický boj, podpísal kritizované zákony. Pellegrini je vo funkcii prezidenta viac ako 100 dní

Prezident Peter Pellegrini je vo funkcii už viac ako 100 dní. Navštívil počas nich všetky krajiny V4 a podpísal viaceré kľúčové zákony. Opozícia ho kritizovala najmä za dlhšiu letnú neaktivitu.

Pellegrini zložil sľub 15. júna na poludnie. Už o dva dni neskôr odletel do Bruselu, kde na neformálnom samite európskych lídrov zastupoval premiéra Roberta Fica, ktorý sa v tom čase zotavoval z následkov atentátu.

Prvú oficiálnu zahraničnú cestu potom prezident tradične absolvoval v Českej republike a ešte pred zavŕšením prvých 100 dní v úrade navštívil aj ostatné krajiny V4. 

Od začiatku rušno

Na domácej politickej scéne bolo už od začiatku prezidentovho mandátu mimoriadne rušno. Pellegrini postupne podpísal viacero zákonov, ktoré v parlamente dlho vyvolávali rozsiahle diskusie a spory.

Odklepol napríklad zrušenie verejnoprávnej RTVS, súbor zákonov lex atentát, ktorý okrem iného zaviedol doživotnú rentu pre premiéra Fica, ale aj novelu Trestného zákona, ktorá musela reagovať na pripomienky Európskej komisie. 

Prezident využil počas prvých 100 dní v úrade aj ďalšie svoje právomoci. Vymenil časť členov súdnej rady a za riaditeľa Slovenskej informačnej služby vymenoval Pavla Gašpara

Dlhá odmlka počas leta

Pellegrini počas prvých 100 dní mandátu zaujal verejnosť aj tým, že v lete bol jeho oficiálny pracovný kalendár viac ako tri týždne prázdny. A to v čase, keď sa do ulíc vrátili protesty po krokoch ministerky kultúry a ministra spravodlivosti. Prezident na ne po dlhšej odmlke reagoval na sociálnej sieti, ktorú na komunikáciu s občanmi využíva pravidelne. 

"Ako prezident vždy zasiahnem, ak je ohrozený právny štát, hrozí ústavná kríza alebo sa porušujú ľudské práva. Upozorňujem jasne a dôrazne, že sa nikdy nedám vtiahnuť do vnútropolitického zápasu, ak by si to želela ktorákoľvek strana na politickej scéne," povedal Pellegrini.

Domáce a zahraničné kroky

Straníckej politike sa však nevyhol. Ešte pred vstupom do funkcie chcel za jeden stôl dostať zástupcov koalície a opozície a zmierniť tak napätie v spoločnosti.

To sa mu nepodarilo a predsedov parlamentných strán napokon privítal v paláci na dvakrát. V Národnej rade za sebou Pellegrini zanechal prázdnu stoličku predsedu. Tá stále nie je obsadená a vyvoláva ďalšie spory. 

"Veľmi si želám a s tým som išiel do funkcie prezidenta, aby sme politickú situáciu upokojovali. A nie ju ešte viac jatrili. Preto ma veľmi mrzí, že napätie už nevzniká len v rámci súboja koalície a opozície, ale že už aj v rámci koalície," hovorí prezident.

V zahraničnej politike deklaroval pevné ukotvenie Slovenska v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. Avizoval, že navštíviť chce aj Ukrajinu. Jeho mandát sa skončí 15. júna 2029.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok