Po kardiológii kolabuje pediatria. Na trenčianskej pohotovosti pre deti nemá kto slúžiť

včera 18:57

Trenčianska nemocnica má ďalší problém. Od prvého októbra nefunguje pohotovostná príjmová ambulancia kliniky pediatrie. Popoludní a v noci nemá kto slúžiť. Pre nedostatok lekárov pacientov smerujú do iných nemocníc.

Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne počas pracovných dní od 15.30 do 7.00 h a počas víkendov a sviatkov nebude fungovať ústavná pohotovostná príjmová pediatrická ambulancia. Po kardiológii ide o ďalšie oddelenie, ktoré zlyháva. 

Detských pacientov na hospitalizáciu presmerujú na pediatriu do Považskej Bystrice, Bojníc a do Myjavy. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Nedostatok lekárov aj sestier

Po probléme na kardiologickom oddelení trenčianskej nemocnice sa zhoršila situácia aj na oddelení pediatrie.

O detských pacientov, ktorí sú hospitalizovaní sa popoludní a v noci stará len jeden lekár. Ten má okrem oddelenia na starosti aj pohotovosť. Pre nadmernú záťaž takmer polovica z deviatich lekárov pohotovostné služby odmietla. „Tu odišli štyri lekárky kvôli tým službám za posledný rok a pol. Máme nedostatok lekárov a sestier,“ povedal primár kliniky pediatrie FN Trenčín Pavol Šimurka.

Požiadavkou klinických pediatrov z FN Trenčín bolo k 1. októbru 2024 zabezpečiť fyzicky prítomných dvoch simultánne pracujúcich službukonajúcich pediatrov v službe ústavnej pohotovostnej služby. Pri 17 lôžkach (bez JIS) a jednom pediatrovi v ÚPS spĺňa nemocnica personálny normatív.

"Napriek všetkej snahe nebolo možné k uvedenému dátumu požiadavku splniť, podarilo sa však dospieť k dohode s našimi pediatriami a chod kliniky bude zabezpečený v upravenom režime tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti o našich detských pacientov," doplnila Holecová.

Jeden lekár na pohotovosti

V čase ústavnej pohotovostnej služby - v pracovných dňoch od 15.30 do 7.00 h, cez víkendy a sviatky nepretržite, bude na klinike pracovať naďalej jeden pediater, ktorý bude dohliadať na hospitalizovaných pacientov, a na potrebu vykonania konzília v rámci nemocnice. Nebude však fungovať ústavná pohotovostná príjmová pediatrická ambulancia.

"O upravenom režime a smerovaní pacientov budú rodičia informovaní na našej príjmovej ambulancii a prostredníctvom našich komunikačných kanálov. Fungovanie ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Trenčíne bude pokračovať v nezmenenom režime," zdôraznila hovorkyňa.

„To je vážna situácia, o ktorej vedenie nemocnice vedelo od 30. mája kedy boli na to upozornení, ale do dnešného dňa nejaké zásadné kroky nespravilo, takže má plnú zodpovednosť za túto situáciu,“ uviedol Peter Visolajský, predseda LOZ.

Vláda za ministerkou stojí

Vláda odmietla námietky, ktoré opozícia uviedla ako dôvody na vyjadrenie nedôvery ministerke. V súvislosti s dôvodmi týkajúcimi sa stavu Fakultnej nemocnice Trenčín vláda okrem iného pripomenula, že vo vzorkách pitnej vody odobraných v nemocnici nebola zistená prítomnosť baktérie Legionella species.

Tiež, že rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla v nemocnici vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná. Diskusie o "kolapse" kardiologického oddelenia sú podľa vlády kauzou, ktorú v súčasnosti šíri iba opozícia, keďže žiadny kolaps nehrozí.

Pozrite si reportáž zo 4. augusta:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok