Kauzy v trenčianskej nemocnici pokračujú. Odborári vyzývajú riaditeľa, aby odstúpil

včera 09:55

Lekárski odborári vyzývajú riaditeľa a námestníkov trenčianskej nemocnice, aby odstúpili. Dôvodom je viacero manažérskych pochybení. Podľa lekárskeho odborového zväzu je situácia natoľko vážna, že žiadajú predsedu vlády, aby ju preskúmal.

Kolobeh káuz v trenčianskej nemocnici odštartovala výmena riaditeľov. Nové vedenie odvolalo v júni primára kardiológie. Spolu s ním odišlo sedem lekárov a kardiologický tím sa rozpadol.

„Pán riaditeľ Plesník dodnes nevysvetlil, prečo rozbil tím na kardiologickom oddelení,“ povedal Peter Visolajský, predseda LOZ.

Nemocnica argumentuje, že predchádzajúce vedenie vymenilo 18 vedúcich zdravotníckych pracovníkov a odborový zväz sa vtedy neozval. Zároveň deklaruje, že chod kardiologického oddelenia je plne zabezpečený.

„K dnešnému dňu máme na kardiologickom oddelení 8 kardiológov. Umelo vykonštruovaný problém na kardiológii vznikol na základe nezodpovedného prístupu dvoch lekárov vo výpovednej lehote, ktorí bez upozornenia nenastúpili do práce,“ vyjadrila sa k situácii Martina Holecová, hovorkyňa fakultnej nemocnice Trenčín.

Súčasný riaditeľ nemocnice má dôveru ministerky zdravotníctva. Podľa rezortu robí všetko preto, aby bola starostlivosť o pacientov na kardiologickom oddelení zabezpečená.

Kauza ohľadom kotolne

Ďalšou kauzou, ktorá podľa odborárov dodnes nebola vyriešená, je rekonštrukcia kotolne a vonkajších rozvodov tepla. Úrad pre verejné obstarávanie nemocnici za pochybenia udelil pokutu 245-tisíc eur.

„Pán riaditeľ ani ministerka napriek všetkému relevantné odpovede nepriniesli, naopak vystavili nové otázniky. Preto LOZ žiada, aby bol riaditeľ nemocnice odvolaný,“ dodal Visolajský.

„LOZ šíri neoverené a nepravdivé informácie, podsúva verejnosti svoje subjektívne názory, či želané predstavy a to bez toho, aby aspoň vyčkali na rozhodnutie príslušných orgánov či už polície alebo inšpektorátu práce,“ okomentovala Holecová.

Lekárski odborári upozorňujú aj na výskyt nebezpečnej baktérie legionella, ktorú našli hygienici vo vzorkách teplej vody. Nemocnica sa bráni, že odbery vody realizuje pravidelne a hodnoty baktérie podľa vyhlášky rezortu zdravotníctva neprekročili. Kauzám v trenčianskej nemocnici by podľa podpredsedu lekárskeho odborového zväzu Miroslava Mendela mal venovať aj premiér.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok