Vláda stojí za Šimkovičovou, Dolinkovou aj Suskom. Ich odvolanie považuje za neopodstatnené

včera 15:29 , Aktualizované: včera 16:39

Vláda nesúhlasí s odvolaním Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry, Zuzany Dolinkovej z postu ministerky zdravotníctva a Borisa Suska z postu ministra spravodlivosti. Návrhy považuje za neopodstatnené.

Šimkovičová Dolinková Susko
Foto: reprofoto/TASR/Pavol Zachar, Veronika Mihaliková, Jaroslav Novák

Kabinet sa na tom uzniesol na pondelkovom rokovaní (30. septembra).

V rozpore s objektívnou pravdou

"Ministerka kultúry Martina Šimkovičová spĺňa všetky kvalifikačné a odborné predpoklady na výkon svojej funkcie. Jej dlhoročná prax v oblasti médií akcentuje jej kompetenciu riadiť rezort kultúry, čo vyvracia tvrdenia o jej neodbornosti. Ministerka pristupuje k vedeniu rezortu s cieľom plniť záväzky, ktoré vyplynuli z programového vyhlásenia vlády," napísala vláda v stanovisku.

Zásahy do kultúrnych inštitúcií sú podľa stanoviska v súlade s právnymi predpismi a ich cieľom je zabezpečenie efektívneho riadenia inštitúcií a ochranu verejných zdrojov.

Novely zákonov v oblasti Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu boli podľa vlády nevyhnutné na zvýšenie transparentnosti a efektívnosti pri správe verejných zdrojov.

 "Vláda považuje tvrdenia uvedené v návrhu na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej za neopodstatnené a v rozpore s objektívnou pravdou," napísala vláda v stanovisku s tým, že opozičné obvinenia odmieta.

PS, SaS a KDH chce odvolať Šimkovičovú a Suska. Viac v reportáži tu:

Pri Kováčikovi využil Susko právomoc

Návrh na odvolanie Suska považuje vládae za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach.

"Všetky opozičné výhrady: novely trestných kódexov vrátane legislatívneho procesu ich schvaľovania, ktorý trval tri mesiace, zrušenie toxického prvku - Úradu špeciálnej prokuratúry, úpravy trestných sadzieb a výšky škôd ústavný súd pochoval a potvrdil ústavnosť postupu ministra spravodlivosti a celej vlády SR," zdôvodňuje vláda vo svojom stanovisku.

Podanie dovolania ministrom v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika považuje vláda za využitie jeho právomoci v absolútnom súlade so zákonom.  

Dolinková disponuje plnou dôverou

Aj pri návrhu na odvolaní ministerky zdravotníctva vláda nesúhlasí a považuje ho za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach a nevidí žiaden dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke.

"Vláda SR predložený návrh vníma ako súčasť deštruktívnej opozičnej politiky a odmieta snahy opozície, ktorá po troch rokoch vládnutia rozložila slovenské zdravotníctvo, prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva," poznamenal vládny kabinet.

Zdôraznil, že Dolinková disponuje plnou dôverou premiéra aj celej vlády pri plnení všetkých úloh, ktoré jej plynú z funkcie ministerky zdravotníctva.

Vláda odmietla námietky, ktoré opozícia uviedla ako dôvody na vyjadrenie nedôvery ministerke. V súvislosti s dôvodmi týkajúcimi sa stavu Fakultnej nemocnice Trenčín vláda okrem iného pripomenula, že vo vzorkách pitnej vody odobraných v nemocnici nebola zistená prítomnosť baktérie Legionella species.

Tiež, že rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla v nemocnici vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná. Diskusie o "kolapse" kardiologického oddelenia sú podľa vlády kauzou, ktorú v súčasnosti šíri iba opozícia, keďže žiadny kolaps nehrozí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok