Na juhu Slovenska potvrdili výskyt sršňa ázijského. Invazívny hmyz je hrozbou pre včely a alergikov

včera 14:10 , Aktualizované: včera 14:18

Na juhu Slovenska potvrdili výskyt invázneho sršňa ázijského. Predstavuje hrozbu pre opeľovače vrátanie včiel, ktoré tvoria 80 percent ich potravy.

sršeň
Foto: X/Reuters

Zároveň predstavujú hrozbu najmä pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodavý hmyz, ale aj pre ovocinárov, pretože spôsobujú škody na úrode ovocných drevín a vo viniciach, informovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR s tým, že situáciu majú pod kontrolou odborníci.

Hľadajú jedincov aj hniezda

"Prvý potvrdený prípad výskytu sršňa ázijského bol nahlásený 28. septembra 2024 v meste Palárikovo (okres Nové Zámky), a to cez mobilnú aplikáciu prepojenú na systém rýchleho varovania, ktorý spravuje ŠOP SR," priblížil vedúci odboru propagácie a komunikácie ŠOP Andrej Švec.

Odborníci zo štátnej ochrany prírody podnet preverili a potvrdili identifikáciu druhu. Paralelne druh potvrdili aj pracovníci Centra biológie a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.

Počas aktuálne prebiehajúcej terénnej obhliadky v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom v Banskej Bystrici spozorovali aj ďalšie jedince sršňa.

Zároveň dohľadávajú jeho hniezda, ktoré následne odstránia v súlade s európskym plánom eradikácie.

"Druh sa pravdepodobne dostal na naše územie prirodzenou cestou z územia Maďarska, keďže jeho výskyt v Maďarsku bol zaznamenaný približne len 80 kilometrov od Palárikova," podotkol Švec.

Aktuálne prebieha komunikácia s odborníkmi zo SAV, hasičským zborom, deratizérmi a špecialistami zo zahraničia.

Prečo je bodavý hmyz v poslednom čase premnožený a agresívnejší? Prezradil entomológ Adrián Purkart:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok