Slovák vypije v priemere jednu šálku kávy denne. Zrnková zdražela, mletá je tento rok o čosi lacnejšia

1.10.2024 13:57

Spotreba kávy na Slovensku medziročne stúpla o vyše 22 percent, minulý rok každý obyvateľ skonzumoval v priemere 3,3 kilogramu.

káva
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Denne vypil každý Slovák v priemere jednu šálku kávy. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o dovoze, vývoze či spotrebe kávy pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy.

Štandardne tri kilogramy

"Dlhodobo za posledných desať rokov sa spotreba kávy na Slovensku pohybuje na úrovni troch kilogramov (kg) na obyvateľa. Priemerná spotreba na obyvateľa sa vlani dostala nad úroveň tri kilogramy po predošlých štyroch rokoch, kedy to bolo pod touto hodnotou. Najvyššiu spotrebu dosiahlo Slovensko v roku 2014, a to 3,6 kg na obyvateľa. Najmenej, len 1,4 kg kávy skonzumovali obyvatelia Slovenska v roku 1990," uviedla Vladimíra Orgoňová z komunikačného oddelenia ŠÚ SR.

Doplnila, že za 250 gramov praženej zrnkovej kávy Slováci za prvých osem mesiacov tohto roka zaplatili v priemere 5,63 eura, čo je v porovnaní s minulým rokom o 40 centov viac.

Instantná je o niečo drahšia

Mletá káva v rovnakom veľkom balení mala podľa nej na Slovensku priemernú maloobchodnú cenu 3,20 eura a medziročne trocha zlacnela.

Cena stogramového balenia instantnej kávy zostala približne rovnaká za posledné dva roky a spotrebitelia za ňu zaplatili 3,6 eura.

Orgoňová priblížila, že na Slovensko sa vlani doviezlo 40,7 tisíca ton kávy v hodnote 254,2 milióna eur. Medziročne sa dovezený objem znížil o takmer 18 % a v porovnaní s päťročným priemerom o 6,5 %.

Najviac kávy dovezenej na Slovensko pochádzalo vlani z Nemecka, Česka, Poľska, Talianska a Brazílie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok