Nesprávnym pitím kávy si zbytočne škodíme. Stačí sa vyvarovať trom chybám, odporúča doktor z Harvardu

23.7.2024 05:00

Doktor Saurabh Sethi z Harvardskej univerzity varuje, že nesprávne pitie kávy môže škodiť zdraviu. Na TikToku zdieľa tipy, ako sa týmto chybám vyhnúť.

kava 2.jpg
Foto: Ivan Kurmyshov/Shutterstock.com

Gastroenterológ a absolvent harvardskej univerzity Saurabh Sethi zdieľa svoje poznatky na TikToku, kde ho sledujú už státisíce ľudí.

V poslednom videu odhalil tri bežné chyby, ktoré ľudia robia pri pití kávy a ktoré môžu mať negatívny vplyv na ich zdravie.

Na jeho príspevok upozornil britský portál Mirror.

Výhody: Lepšia pamäť a sústredenie

„Káva je úplne úžasná pre váš mozog, črevá a pečeň,“ hovorí 42-ročný doktor.

Vysvetľuje, že takzvané polyfenoly v káve zvyšujú počet dobrých baktérií a zlepšujú sústredenie a pamäť, čo môže oddialiť nástup Alzheimerovej choroby.

Napriek týmto výhodám však ľudia často robia chyby, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy.

@doctorsethimd 3 Mistakes You Are Making with Your Coffee ❌ | Dr. Sethi In today’s video, I’m sharing three common mistakes people make with their coffee and how to fix them. 🥁 Whether you're a coffee newbie or a seasoned barista, these tips will help you brew the perfect healthy cup every time. ☕️✨ As always, feel free to ask any questions in the comments and I will try my best to answer those. #coffee #coffeetiktok #coffeetok #healthy ♬ original sound - Doctor Sethi ⚡️

Tri zbytočné chyby

Prvou chybou je pridávanie cukru do kávy. „Zvýšenie hladiny cukru v krvi zvyšuje zápal, čo nie je dobré,“ upozorňuje Sethi. Odporúča zvážiť náhradné sladidlá alebo stéviu ako náhradu za cukor.

Druhou chybou je nepoužívanie organickej kávy. „Káva je jednou z najviac pesticídnych plodín a pesticídy naozaj nechcete konzumovať,“ varuje.

Treťou chybou, ktorá často prekvapí jeho pacientov, je reakcia na reflux kyseliny.

„Ak trpíte refluxom kyseliny, neprestávajte piť kávu. Namiesto toho zvážte výmenu za tmavšie praženie, ktoré obsahuje menej kofeínu a je ľahšie na žalúdok,“ odporúča gastroenterológ.

Pre tých, ktorí nemajú problémy s pálením záhy, je lepšou voľbou ľahko pražená káva.

Témy: zdravie Káva
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok