Grécko má nový LNG terminál, ktorý zníži závislosť od ruského plynu. Umožní dodávky aj na Slovensko

dnes 13:09

Na severovýchode Grécka začal v pondelok fungovať nový terminál na skvapalnený zemný plyn. Projekt, ktorý čiastočne financovala Európska komisia, má za cieľ ďalej znížiť závislosť juhovýchodnej Európy od ruského plynu.

Väčšina dôležitých komodít stráca na cene, výrazný pokles zaznamenáva aj zemný plyn
Foto: TA3
Ilustračná fotografia

Z terminálu ale bude možné dodávať surovinu aj na Slovensko a do Maďarska, oznámil prevádzkovateľ zariadenia, ktorým je grécka spoločnosť GasTrade.

Na financovaní sa podieľal Brusel

Terminál sa nachádza pri meste Alexandrupolis. Brusel sa na jeho financovaní podieľal aj preto, aby v oblasti podporil tvorbu pracovných miest. Na prvej fáze projektu EK schválila investíciu v objeme viac ako 157 miliónov eur, napísal server Euronews.

Projekt pozostáva z plávajúcej skladovacej nádrže, jednotky na spätné splynovanie, ktorá premieňa skvapalnený plyn späť na surovinu v plynnom skupenstve, a z potrubia. Zahŕňa tiež systém podmorských a pozemných plynovodov, ktorými sa zemný plyn dováža do Grécka, kým sa prepravuje ďalej k odberateľom na gréckom trhu, ale aj do Bulharska, Rumunska, Severnej Macedónska, Srbska a ďalej do Moldavska a na Ukrajinu na východe a do Maďarska a na Slovensko na západe.

Podpora miestnej ekonomiky

Plávajúca nádrž v prístavnom termináli je dlhá 44 metrov a trvalo kotví v Thráckom mori. Potrubie potom meria 28 kilometrov a je napojené na grécku plynovodnú sieť. Terminál bude zásobovaný plynom zo Spojených štátov, Kataru a Egypta, uviedla bulharská spoločnosť Bulgartransgaz, ktorá vlastní pätinový podiel vo firme GasTrade, píše agentúra AFP.

Očakáva sa, že terminál podporí miestnu ekonomiku, lebo zabezpečí podľa prepočtov 382 miliónov eur vďaka úsporám plynúcim z premeny paliva. Plyn totiž pomôže nahradiť uhlie a ropu, pri spaľovaní ktorých sa uvoľňujú emisie oxidu uhličitého.

„Keď sa pozrieme až do Maďarska, vrátane Ukrajiny, a Moldavska, môžeme vidieť, že dlhodobé dodávky zemného plynu z Ruska do tejto oblasti, vrátane Grécka, v súčasnosti predstavujú približne 20 miliárd metrov kubických,“ uviedla generálna riaditeľka firmy DESFA Maria Rita Galliová. DESFA v Grécku prevádzkuje sústavu na prepravu zemného plynu.

Nový terminál zvýši exportnú kapacitu Grécka

Galliová povedala, že vďaka novému terminálu bude mať Grécko do začiatku budúceho roka exportnú kapacitu 8,5 miliardy metrov kubických plynu. Nový plynovod je dôležitou bránou na to, aby sa LNG mohol dostávať aj do ďalších častí juhovýchodnej Európy, teda do oblasti, ktorá je silno závislá od ruského plynu.

Rusko bývalo hlavným dodávateľom ropy a plynu do EÚ, členské krajiny ale už pred vojnou na Ukrajine začali závislosť od energetických surovín z Ruska znižovať. Keď Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu, EÚ začala ruské suroviny odmietať ešte viac. Nákup niektorých z nich teraz zakazuje alebo výrazne obmedzuje.

Vlani v decembri bol sprevádzkovaný plynovod v dĺžke 170 kilometrov medzi Bulharskom a Srbskom, ktorý počíta s plynom z Azerbajdžanu. Napojený by podľa médií mohol byť aj na terminál pri meste Alexandrupolis. Turecko, ktoré je veľmi závislé od Ruska a ktoré sa tiež usiluje o diverzifikáciu dodávok, sa dohodlo na dodávkach LNG od francúzskej skupiny TotalEnergies. Tá bude tureckej firme BOTAS po dobu desiatich rokov dodávať ročne 1,1 milióna ton suroviny.

Pozrite si reportáž z 9. septembra 2024 o dovolenke v Grécku.

Témy: plyn Grécko LNG
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok