Pred katastrofou varovali, no neúspešne. Rieka Slaná prekročila hranice, Slovensko kontaminovalo ryby v Maďarsku

30.9.2024 12:47

Problém kontaminovanej vody vytekajúcej zo starej Bane v Nižnej Slanej do rieky prekročil hranice Slovenska. Tok rieky Slaná pokračuje do Maďarska. Tamojšia inštitúcia sledujúca kvalitu potravín namerala, že ryby v rieke obsahujú arzén.

Kontaminovaná banská voda vyteká na tomto mieste do rieky Slaná už bezmála tisíc dní. To, že vodu v rieke zafarbuje, je ten najmenší problém. Oveľa väčšou komplikáciou je to, že obsahuje ťažké kovy. 

Arzén môže spôsobiť smrť

„Už 100 miligramov arzénu môže u človeka spôsobiť smrť. Treba povedať, že za približne dve sekundy sa dostane z bane do rieky tých 100 miligramov arzénu,“ hovorí lekár a občiansky aktivista Tibor Varga.

Ťažké kovy sa ukladajú do riečneho dna aj do živočíchov. Čím dlhšie z bane vytekajú, tým viac životné prostredie poškodzujú. Tibor Varga už pred časom varoval, že slovenský ekologický problém raz po rieke Slaná pritečie aj do Maďarska. Práve sa to stalo.

Konzumácia sa neodporúča

„Národný úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca neodporúča konzumáciu rýb ulovených v rieke Slaná. Opatrnosť je na mieste vzhľadom na zistený obsah arzénu v skúmaných rybách. Rybie mäso neobsahuje arzén v takom množstve, že by spôsobil akútnu otravu. Dlhodobý príjem arzénu v malých koncentráciách však môže predstavovať zdravotné riziko,” uviedol Národný úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca.

Slovenské inštitúcie sa problém usilujú vyriešiť už dva roky a sedem mesiacov. V lete sa do práce pustili dve čaty banských záchranárov.   

Takto budú vyzerať opatrenia

„Tieto opatrenia budú smerovať k tomu, aby sme oddelili kontaminované vody od vôd čistých a v takomto stave ich dostali pred portál štôlne Marta, čo je prakticky samotný výtok do rieky Slaná,“ uviedol vedúci pohotovostnej služby HBZS Prievidza Marián Paulík.

Čistá voda, ktorá sa v bani ešte nestihla kontaminovať, dnes vyteká do rieky jednou rúrou a voda nasýtená ťažkými kovmi ďalšími dvomi. V rieke sa však tak či tak nebezpečná voda s čistou zmiešava a bude to tak, kým ju nezačnú čistiť. Obyvatelia povodia žiadajú, aby to bolo skôr, ako im arzén znehodnotí vodu v studniach

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok