Nekonzumujte ich! Ulovené ryby z rieky Slaná môžu spôsobiť smrť, vyhlásili odborníci. Je v nich arzén

9.8.2024 12:10 , Aktualizované: 9.8.2024 14:48

Konzumácia rýb chytených v rieke Slaná môže spôsobiť ohrozenie zdravia a života. Výskumný ústav uskutočnil laboratórne analýzy. Na ich základe vyhlásil, že konzumácia rýb z rieky Slaná predstavuje zdravotné riziko. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Rožňave zakázala ryby ulovené v rieke pod vyústením banskej vody v Nižnej Slanej konzumovať.

Už viac ako dva roky vyteká z opustenej bane v Nižnej Slanej silno mineralizovaná voda. Rieku intenzívne zafarbuje a v prírode zanecháva predovšetkým ťažké kovy.


Môže spôsobiť aj smrť

“Už 100 miligramov arzénu môže u človeka spôsobiť smrť. Treba povedať, že za približne dve sekundy sa dostane z bane do rieky tých 100 miligramov arzénu,” hovorí lekár a občiansky aktivista Tibor Varga.

Najprv boli nebezpečné látky len vo vode. Čochvíľa aj v usadeninách na dne a teraz už niet pochýb, že aj v telách rýb, hoci ich tam už veľa nežije.

Prísny zákaz konzumácie

“Zakazuje sa lov a konzumácia rýb v rieke Slaná s výnimkou športového rybolovu spôsobom chyť a pusť. Zákaz platí od miesta vyústenia banských vôd do rieky Slaná po hranice okresu Rožňava pri obci Gemerská Panica,” uviedla Regionálna veterinárna a potravinová správa v Rožňave.

Čo bude ďalej?

Obyvatelia regiónu sa pýtajú, čo bude ďalej. V podzemnej vode arzén zatiaľ nenamerali. Ľudia z povodia rieky si však myslia, že nie je otázkou, či sa tak stane, ale kedy sa tak stane.

Pán Korpa žije spolu s rodinou v usadlosti blízko rieky. Je odkázaný na vlastnú studňu, ktorá je len 40 metrov od koryta.

“My si napríklad absolútne nevieme predstaviť situáciu, keď by došlo ku kontaminácii podzemných vôd najmä nebezpečným arzénom. V tom prípade naozaj neviem, čo by nám ostávalo, aké šance, akým spôsobom by sme pokračovali ďalej," hovorí obyvateľ obce Betliar Ján Korpa.

Termín vyriešenia problému nie je známy

V podzemí Nižnej Slanej aktuálne pracujú banskí záchranári. Usilujú sa oddeliť nekontaminovanú vodu od kontaminovanej a pripraviť tak podmienky pre inštaláciu čistiacich technológií.

Termín definitívneho vyriešenia problému však ešte nie je známy. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok