FPÖ dosiahla v rakúskych voľbách historické víťazstvo. Strana ÖVP zaznamenala rekordnú stratu

včera 08:26 , Aktualizované: včera 11:48

Historický úspech Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a dramatická prehra vládnych ľudovcov (ÖVP), ktorí z volebného boja vyviazli s odreninami, tak hodnotia výsledok nedeľňajších volieb do rakúskej Národnej rady rakúske médiá.

Austria_Election755864076071.jpg
Foto:
Líder FPÖ Herbert Kickl

Triumf systémom štart-cieľ

Podľa analýzy denníka Der Standard zobrala populisticky pravicová FPÖ v nebývalom meradle hlasy bývalých voličov ÖVP a tiež 258 000 hlasov skorších nevoličov, čo Slobodným dopomohlo k volebnému víťazstvu. Denník Die Presse opisuje víťazstvo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) s 29 percentami hlasov ako „triumf systémom štart-cieľ“ a stranu prirovnáva k politickému parnému valcu. FPÖ podľa neho odsunula doteraz vládnu Rakúsku ľudovú stranu na druhú koľaj.

Pre ľavicu je výsledok sklamaním, píše die Presse. Sociálnodemokratická SPÖ sa umiestnila ďaleko od prvých priečok a na mieste je podľa denníka Die Presse aj otázka, či má lídrom strany zostať Andreas Babbler. Straty strany Zelených sú podľa denníkov väčšie, ako pozorovatelia očakávali.

57 percent hodnotí vývoj Rakúska negatívne

„Kto má v povolebnom pokeri najlepšie rozdané karty?“ pýta sa Die Presse. A odpovedá, že líder ÖVP, súčasný kancelár a veľký porazený týchto volieb Karl Nehammer. Ten totiž môže byť tým, kto vytiahne eso z rukáva, pretože má väčší koaličný potenciál ako kontroverzný Herbert Kickl.

Vedenie FPÖ už utvorilo štvorčlenný vyjednávací tím na čele práve s Kicklom, ktorý má vyjednávať o možnej koaličnej spolupráci s ostatnými parlamentnými stranami, jeho zloženie má potvrdiť v utorok. Rakúsky spolkový prezident Alexander van der Bellen zatiaľ necháva otvorenú otázku toho, koho poverí zostavením vlády.

Nedeľné voľby sa podľa webu rakúskej televízie a rozhlasu ORF konali v znamení nespokojnosti voličov. Takmer 57 percent respondentov hodnotí vývoj Rakúska od minulých parlamentných volieb v roku 2019 skôr negatívne, čo je takmer dvakrát viac ako v porovnaní s predchádzajúcimi celoštátnymi voľbami.

Podľa volebných expertov, ktorých cituje agentúra DPA, z veľkej nespokojnosti obyvateľstva enormne ťažila práve populistická FPÖ. Rakúsko sa nachádza uprostred hospodárskeho prepadu a nezamestnanosť rastie. Alpská republika navyše v posledných rokoch patrí k krajinám EÚ s mimoriadne vysokou infláciou, píše DPA.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok